Valikko Sulje

Yhteiskunnallisesti tarmokas Taru

On jälleen aika ottaa tarkasteluun suomalainen osaaja. Lupasin itselleni, että liikuskelen osaajaesittelyissäni oman mukavuusalueeni ulkorajoilla. Siksi joukkoon saa livahtaa myös pikkujulkkis, jota en tunne lainkaan. Olen seurannut hänen uraansa ja esiintymistään vain satunnaisesti erilaisissa tapahtumissa ja ystävämme Interwebsin kautta.  Esittelyssä on tänään Taru Tujunen. Kyllä, yllätyin valinnasta hieman itsekin.

Pyöreiden pöytien äärellä

Taru on entinen kokoomuspoliitikko ja nykyinen viestintätoimistojohtaja. Poliitikkona hän antoi itsestään helposti lähestyttävän ja nöyrän kuvan. Siksi siirtyminen toimitusjohtajaksi vaikutti luontaiselta valinnalta. Hän selvästi haluaa haastaa itseään ja pystyy tekemään sen nyt myös liiketoiminnan kehittämisen avulla. Hänellä tuntuu olevan energiaa ja näkemystä johtaa ihmisiä ja alan kehitystä. Toimitusjohtajana hänen vaikutuspiirinsä ulottuu selvästi oman puljun ulkopuolelle: asiakkaisiin, kilpailijoihin ja muihin kumppaneihin. Työn henki välittyy, ja heidän tekemisessään näkyy, kuinka konkreettisesti viestinnän työ tuo tuloksia. Oi, sitä aikaansaamisen tunnetta!

Porvoolaisena yhdistän hänet luonnollisesti myös kunnallispolitiikkaan. Taru edustaa minulle porvoolaista tarmokkuutta ja ammatillista kunnianhimoa. Siinä urakehityksen lomaan mahtuvat myös luonto, tuulipuku ja tasapainoinen elämä.

Vaikuttava viestintä menee tunteisiin läpi tuulen ja tuulipuvun.

Tänä sunnuntaina kuuntelin koiralenkillä Pyöreää pöytää.  Pöydän pyöreys on oiva vertauskuva siitä, kuinka päivän SataSella suhtautuu kanssaihmisiin niin politiikassa kuin liiketoiminnassa. Hän kuvaa ilmiöitä ihmisen kautta ja ihmistä kiinnostavalla tavalla. Olen useamman kerran kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka hän puhuu yhteiskunnallisista asioista ihmisen arjen kautta.

Politiikan kosketus Porvooseen

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on varmasti ollut sopiva oppikoulu liiketoimintaan, eikä paljon osuvampaa alavalintaa voisi kokeneelle poliitikolle olla. Viestinnällä vaikuttamista se politiikkakin vain on. Ellun kanat yhdistyy monen mielessä enemmän poliittisen vaikuttamisen alalle, mutta tästä osaamisesta ja ennen kaikkea tekemisestä on yhtä lailla hyötyä liiketoiminnan kehittämisessä.  Viestintä on työkalu, jota pitää osata käyttää liiketoiminnan kehittämisessä. Siksi onkin minusta fantastista, että Tarun kaltaiset politiikan konkarit työskentelevät juuri viestinnässä. Se tekee hyvää ammattikunnalle.

Ymmärtääkseni Taru oli idean takana, kun Porvoossa järjestettiin Tulevaisuuden valtiopäivät jokin aikaa sitten. Taru suunnittelee tiiminsä kanssa tapahtumiakin mieli avoimena, ja mistään perinteisen pönöttävästä yhteiskunnallisen vaikuttamisen ajankohtaisseminaarista ei siinäkään ollut kyse. Tapahtuma profiloitiin huippuvaikuttajien kokoontumisajoina, politiikan Slushina, jossa omatkin poliittiset näkemykset haastettiin raikkaalla tavalla. Tämä ripaus markkinointia on tervetullut lisä niin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kuin liiketoimintaan. Oho, käytännössä markkinointiosaamista livahtikin ripauksen sijaan kokonainen kourallinen.

Tarulla on kaikki edellytykset menestyä liiketoiminnassa. Hänellä on tarvittava osaaminen, poikkeuksellisen laaja ymmärrys toimintaympäristöstä ja markkinoinnista sekä aidosti yrittäjälähtöinen asenne.  Näiden avulla hän pystyy vauhdittamaan suomalaista yritystoimintaa jatkossakin.

Tutustu Taruun LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Viestintätoimistojen hinnoittelu on muuttunut viime vuosina ja muuttuu jatkossakin. Yksittäisellä satalappusella ei ehkä kuulukaan saada paljon, sillä yhteistyö kantaa molemmin puolin kauemmas, jos se on pitkäjänteistä. Yksi oikea kysymys on usein tuottoisampi kuin kymmenen tiedotteen levitys. Tänään vaihtokaupan kohteena voisi olla vaikka kuukauden kysymys.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>