Kuten ehkä tiedätkin, valmistun pian kaksivuotisesta työnohjaajakoulutuksestani. Tänään haluan esitellä teille taitavan työnohjaajan, Matti Salon.
I hear the drums echoing tonight
Matilla on itse asiassa iso merkitys siinä, että ylipäänsä valmistun, jos valmistun. Hän on nimittäin ollut TOTO:nani. Työnohjauskoulutukseen kuuluu tietty määrä työnohjausharjoittelua. Opiskelijat saavat tämän lisäksi osana koulutusta työnohjausta oman työnsä tueksi sekä työnohjaajien työnohjausta (eli juuri sitä totoa) kehittyäkseen työnohjaajina. Yhdessä totossani Matti herätti minut uskomaan, että minustakin voi olla työnohjaajaksi, enkä jättänytkään alkanutta koulutusta kesken, vaikka sitäkin jo harkitsin. Tuolloin rummut pärähtivät mielessäni, ja Matti onnistui omalla aitoudellaan välittämään minuun itseluottamusta.
Vahva voi näyttää haavoittuvaisuutensa.
Tuo kerta oli minulle ensimmäinen ohjaus, jossa ohjaaja kertoi epäonnistumisen tunteestaan. En nyt muista tarkalleen tilannetta (ja jos muistaisin, en kertoisi), mutta Matin kohdalla tämä ei ole koskaan tuntunut heikkoudelta. Itse asiassa juuri niistä tilanteista on syntynyt arvokas oppimisen paikka myös ohjattaville. Tämän herkkyytensä myötä olen uskaltautunut luottamaan Mattiin. Arvostan myös sitä, kuinka hän onnistuu kertomaan tunteistaan tavalla, joka ei vie tilaa varsinaiselta ohjaukselta saati ohjattavilta. Sehän on tavattoman tärkeää (olen Matilta oppinut), että oppii tunnistamaan niin tunteiden kuin ajatusten osalta omansa eikä automaattisesti luule niiden syntyneen ryhmässä.
Matin käytännönläheiset työnohjauskerrat ovat kaltaiselleni uraansa aloittelevalle työnohjaajakokelaalle erittäin toimivia. Olen muutaman kerran palannut edellisten ohjauskertojen muistiinpanoihini ja löytänyt niistä juuri ne ajatukset, joita olen seuraavalla lähikerralla pohtinut. Matti on siis onnistunut synnyttämään ajatuksia, jotka jäävät takaraivoon muhimaan ja tulevat sieltä kenties jalostuneempina ulos.
Miten kauas tyhmyydellä pääsee?
Matti on ohjannut meitä olemaan tyhmiä, laiskoja ja hitaita. Huvittavaa kyllä, tämä on ollut minulle ehkä paras opetus ikinä. Jos tällainen rauhallisen oloinen kokenut nalle kannustaa olemaan vielä hitaampi, kannattaa ideaa vähän tunnustella. Työnohjauksessa ei nimittäin ole tarkoitus kiiruhtaa, vaan pysähtyä. Matti tekee sen hitaanlaisia kysymyksiä: ”Miten luulette teidän tilanteenne näyttäytyvän minulle?” oli yksi minulle herättävä kysymys. Kysymyksen voi muotoilla vieläpä laiskuuden huipuksi: ”Mitä minun pitäisi kuulemani perusteella kysyä?”
Kun työnohjaaja uskaltaa heittäytyä ”tyhmäksi”, hän joutuu kysymään ennemmin kuin antamaan valmiita vastauksia. Monesti olen olevinani oivaltanut jälkikäteen, että Matti kenties olisi ”tiennyt” vastauksen, mutta sepä ei ole työnohjauksen tai edes toton juoni, vaan tarkoitus on oppia etsimään itse omat vastauksensa. Hän luo ohjaustilanteeseenkin sellaisen tunnelman, että eipä tässä nyt oikeastaan mihinkään kiire ole.
Työnohjauksessa ei vellota menneisyydessä, eikä kallistuta tulevaisuuteen, vaan etsitään vankka jalansija nykyhetkestä. Tässä Matti on ollut erittäin taitava. Ehkä vastaus otsikon kysymykseen onkin: juuri tähän hetkeen.
Kiitos, Matti.
Mitä satasella saa?
Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.
Työnohjausta saa edullisimmillaan sadan euron kertamaksulla. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan kahdesti ennen kuin pitää hintaa kriteerinä, sillä tuolla hinnalla ei saa eikäkä kuulukaan saada sitä aidosti hidasta, laiskaa tai tyhmää työnohjauksen taitajaa.
Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>