Valikko Sulje

Pian kasvot sähköalalle

Juttusarjani lähenee loppuaan, enkä suinkaan saa kaikkia osaajia listaltani esiteltyä näiden poimintojen aikana. Yksi urani kannalta tärkeä vaikuttajanainen on vuorossa nyt. Esittelyssä on tänään entinen esinaiseni ja Enston lahja sähköalalle Pia Hänninen.

Pirteänä paikalla tai kokonaan poissa

Tämä on niitä harvoja kirjoituksia, jotka olen ajastanut. Ai miksikö? Jotta se olisi heti aamulla ilahduttamassa aamuvirkkumme alkavaa työviikkoa. Pia on niitä osaajia, jotka toimivat parhaiten ennen aamuysiä. Välillä oli jopa hieman pelottavaa, kuinka kovalla tarmolla Pia pystyy tarttumaan työhönsä ennen aamuseitsemää. Vaan kyllä se toi myös energiaa aamuihin. Mieleeni ovat jääneet myös ne hauskat hetket, kun kesken kehityskeskustelun katsoimme toisiamme silmiin ja totesimme, että nyt emme enää toimi. Kello oli yli kolme, ja päätimme jatkaa toiste. Kuulostaa ehkä pieneltä asialta, mutta oman ja tiimiläisten sisäisen kellon tunteminen oli tärkeä oppi, jonka Pialta poimin.

Viestintäjohtajana joutuu olemaan vähän koko ajan töissä. Ensisijaisesti lomalla on kuitenkin tarkoitus lomailla. Olin todella kiitollinen, kun Pia tiimin esimiehenä ehdotti, että emme lähettäisi lomalaisille sähköposteja ”tiedoksi”. Lomaileminen oli paljon rauhallisempaa, kun ei tarvinnut miettiä, pitäisikö sitä meiliä kuitenkin kurkkia. Pia pyrki muutenkin opettamaan, että elämä ei ole pelkkää työtä.

Uskomattomat verkostot

Pialla on erinomaiset verkostoitumistaidot. Hän jää varmasti mieleen ja edustaa työnantajaansa ja koko sähköalaa ammattitaidolla. Jos Pia on tuonut Enstoon brändiymmärrystä, on hänen oma henkilöbrändinsä vahvistanut yrityskuvaa erittäin merkittävästi. Enston asiakkaat ja kumppanit tuntevat Pian aikaansaavana ammattilaisena. Eikä tietenkään ole pahitteeksi, että hän on hauskaa seuraa. Vaikka yritysten suhdetoiminta on siirtynyt kauemmas kosteista illanvietoista, asiakkaiden viihtyminen seurassasi on edelleen hyvin tärkeää.

Verkostoituminen on asiantuntijan tärkeimpiä työkaluja.

Sähköala on verrattain miesvoittoinen, eikä se meitä tietenkään haittaa, mutta on naisillakin omat ryhmänsä. Pian kokoama Sähkönaisten ryhmä on käynyt tutustumassa jäsentensä tehtaisiin tai uudistuneisiin teknologiakeskuksiin. Samalla syntyy ystävyyssuhteita, jotka helpottavat työntekoa ja yhteydenpitoa huomattavasti. Pia pitää tunnelmaa yllä niin omien kuin vieraiden kanssa. Hän on erittäin taitava suunnittelemaan tapahtumia omalle väelleen, on se sitten tiimipäivä, golf-kilpailu, seminaari tai teemajuhlat. Ja annapa hänelle karaoke-kapula, niin hän kyllä kysyy, ”kuuleeko taivas”. Todennäköisesti kuulee.

Moniosaaja itsekin

Enston konserniviestinnässä vaihdettiin paljon työtehtäviä ja kannustettiin kouluttautumaan ja kehittymään viestinnän ammattilaisina. Vaihdoimme useasti vastuita tiimin sisällä, jotta ammatillinen kehittyminen ei pysähtyisi. Välillä sovimme työkavereiden kesken, että joku asia sopii paremmin toisen tontille ja toisinaan kollega halusi vain laajentaa omaa osaamistaan. Pia puhui aina meistä moniosaajina, vaikka tunnisti toki erikoisosaamisemme. Olen kiitollinen Pialle siitä, että sain työskennellä laajasti viestinnän eri osa-alueilla, eikä mitään tarvinnut osata heti.

Kahdeksan vuoden aikana konserniviestinnän rooli muuttui paljon. Pia piti huolta, että olimme ennemmin etunojassa kuin laahaajia. Hän korostaa tiivistä yhteistyötä esimerkiksi markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon suuntaan ja käynnisti projekteja, joista olisi suoraa hyötyä liiketoiminnalle. Erityisesti myynnin palvelu korostui kaikessa työssämme.

Pia osaa järjestää tärkeille projekteille tarvittavat resurssit ja pystyy muuttamaan prioriteetteja tarpeen mukaan. Tämä on huomattu useampana jouluaattona, kun käsissämme on ollut joku kriisiviestinnän tapaus. Rauhallista joulunodotusta, Pia!

Tutustu Piaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Ajattelen monesti, kuinka paljon työtä yhteen limppuun mahtuu. Esimerkiksi Enston AVR-valaisimen liiketunnistimella voi tarjouksessa saada liki satasella, ja valaisimen takana on tuotannon ja alihankkijoiden lisäksi tuotekehitysosaston vuosikymmenten kokemus. Halpaa kuin lauantaimakkara.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>