Tänään haluan nostaa esiin eläkeläisvoimaa. Mielessäni on Enston entinen toimitusjohtaja Seppo Martikainen.
Aktiivinen herra
Ehdin työskennellä Sepon kanssa reilun vuoden verran ennen kuin Seppo jäi eläkkeelle. Hänellä oli jo seuraaja, jolloin Sepon tehtäväksi jäi järjestää kanssani samassa tapahtumatiimissä Enston 50-juhlabileitä ja hieroa työntekijöitä. Etenkin jälkimmäisen roolinsa hän täytti suurella sydämellä. Melkeinpä joka päivä takaa kuuluivat tutut hipsivät askeleet ja mahdollisesti laulunpätkä ennen kuin kämmenet lämmittivät jo hartioita.
Seppo on pitkän työuransa aikana vankistanut ammatillisia verkostojaan ja pitänyt niitä yllä myös aktiiviuransa jälkeen. Hän tuo näkemyksiään esiin taiten ja erinomaisella kynällä. Hän oli aikaansa edellä, kun kirjoitti näkemyksiään blogimaisesti meille muille, sähköpostijakelulla tosin. Minusta oli hauskaa lukea Sepon kirjoituksia ja odotin aina innolla seuraavaa kirjoitusta. Hän on taitava verkostoituja ja maanläheinen mielipidejohtaja.
Opiskelu jatkuu
Kohdalleni on osunut jos jonkinlaista pomoa tai toimaria. Kolme niistä on kutsunut minua idiootiksi (viisaita ihmisiä hekin) ja iso osa pönötellyt muuten vain. Seposta oli kariutunut kaikki turhantärkeily pois. En tiedä, onko sitä hänessä koskaan ollutkaan. Kokeneena ammattilaisena hänellä oli riittävästi ”natsoja” ihan korostamattakin.
Johtaminen helpottuu, jos uskaltaa riisua haarniskansa.
Seppo tunnettiin myös ”tehtaan puolella” ns. hyvänä tyyppinä, eikä hän tehnyt flanellipaitaisella olemuksellaan eroa eri hierarkioiden välillä. Muikunpyynnin opiskelijaksi (”mpo”) itseään tituleeraava toimitusjohtaja on kohtuullisen helppo lähestyä. Tämänkin tittelin takana on kuitenkin tarinan lisäksi rutkasti viisautta, sillä Seppo on omaksunut jatkuvan pohdiskelun ja maailmaa ihmettelevän asenteen. Sepon maailma näyttäytyikin minulle kauniina ja todellisena.
Mitä satasella saa?
Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.
Sepon kaltaisen taiturin kohdalla satasen arvoinen kauppa on helppo miettiä. Sillä saa jo melkoisen hyvän hieronnan.
Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>