Valikko Sulje

Oppeja Marjaanan matkassa

Olen todella onnellinen valtionhallinnon eOppiva-hankkeesta, jossa saan olla mukana. Tämän verkkokoulutushankkeen on mahdollistanut mm. Marjaana Laine. Häneen tutustumisesta vasta olenkin iloinen.

(Verkosto-)osaamisen kehittämistä

Verkkokoulutushanketta vedetään valtionhallinnon HAUS Kehittämiskeskuksesta käsin, mutta eihän mikään hanke saisi tuulta purjeiden alle, ellei mukana olisi iso joukko virastojen ihmisiä. Tarvitaan puolestapuhujia, omistajia, verkkokoulutussuunnittelijoita, kouluttajia, tuottajia, viestijöitä ja ai niin, niitä innokkaita opiskelijoitakin. Marjaana on tuonut erilaisten sidosryhmien näkemystä esille ja onnistunutkin siinä erinomaisesti.

Osallistamisen taito  vankistaa ammattitaitoa.

Kyse on kuitenkin uudenlaisesta osaamisesta monille. Verkkokoulutuksia ei voi suunnitella vain siirtämällä luokkakoulutusta verkkoon, vaan tarkoituksena on tarjota rikastettuja oppimiskokemuksia. Vaikka ensimmäiset koko konsernin laajuiset askeleet ovat aina vähän baby stepsejä, Marjaana haastaa katsomaan verkko-oppimisen mahdollisuuksia vähän laajemmalla linssillä. Jos hän ei haastaisi, harva tekisi sitä itsekään, jolloin lopputuloksena olisi juuri se luokkakoulutus verkossa. Nyt on se paikka, kun verkko-oppimiselle asetetaan rima, ja sen Marjaana on selvästi halunnut nostaa riittävän korkealle.

Arvostuksesta työkavereita kohtaan

Olen itse eOppivassa pilottiasiakkaana. Marjaana on osaltaan pitänyt huolta, että verkkokoulutuskonsepti pilotoidaan asiakaslähtöisellä tavalla, jolloin sillä on ylipäänsä edellytykset laajeta. Marjaana keskittyy ohjausryhmän kautta priorisoimaan tärkeimpiä tehtäviä, tarjoaa näkyvän tukensa ja onnistumisen edellytykset. Eihän tämä suinkaan mikään kaikkein helpoin hanke ole viedä läpi, mutta Marjaanan osaamisesta se ei ainakaan jää kiinni. Marjaanan roolina on turvata myös resurssit ja hän varmistaa ammattimaisesti, ettei yhden miehen harteille kasaudu liikaa. Kun hankkeen projektipäällikkö on vieläpä Suomen kovimpia digioppimisen saralla, ennusteeni osuu helposti siihen doable-laariin. 

Marjaanan työskentelytapa on positiivinen ja kannustava. Hän innostaa ennemmin kuin lannistaa ja arvostaa ennemmin kuin kyräilee. Minusta on tuntunut, että hänen luokseen on helppo hakeutua ja hän on itsekin aktiivinen yhteistyössä. Marjaana ymmärtää, että yhdessä tulee laadukkaampi lopputulos. Ja tuleehan siitä kiva olo, kun pyydetään kommentteja tai kysytään mielipidettä asiaan. Tämä onkin ehkä tärkein osa uuden konseptin luomisessa, että se tehdään oikeaan tarpeeseen ja käyttäjiä osallistaen.

Olen hyvin iloinen siitä, että tapasin Marjaanan heti työsuhteeni alussa. Hän on antanut itsestään hyvin skarpin vaikutelman ja tuntuu hoksaavan asiakkaan näkökulmasta, mitä kulloinkin tarvitaan. Hän on mukava ja osaava työkaveri, joka jakaa tietoa aktiivisesti. Ilman häntä olisin mennyt monta kertaa metsään ja asiat olisivat edenneet hitaammin. Hyvä esimerkki hänen kyvystään asettua toisen tilanteeseen oli viime viikolla, kun hän lähetti minulle viestin ihan vain ajatuksella ”ehkä tiesitkin tästä”. Tämä tuntuu ehkä pieneltä teolta, mutta aika harva meistä lukiessaan Intranetiä aidosti miettii, kuka tätä tietoa oman organisaation ulkopuolella saattaisi tarvita. Vähän useampi voisi.

Kiitos, Marjaana! On ollut antoisaa tutustua Marjaanaan ja seurata hänen ammattimaista työtäsi.

Tutustu Marjaanaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Verkko on täynnä satasen verkkokoulutuksia. Esimerkiksi hankinta-alalla se voisi olla vaikka tiivistetty paketti hankintalain muutoksista ammattilaisille.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>