Valikko Sulje

Anna, tuo yritteliäs taidehörhöinsinööriprinsessa

Lauantaista on muodostunut jotenkin yrittäjiin keskittynyt päivä. Näin viimeiselle lauantaille olin varannut esittelyyn prinsessojen prinsessan. Hän on itseään haastava asiantuntija, yrittäjyyden ilmiliekehdintä, ystäväni Anna Miettinen.

Pienestä pitäen

Yrittäjyys lienee ollut voimakkaasti läsnä Miettisen suvussa koko Annan elämän ajan. Enstoa on kutsuttu yhdeksi Miettisen lapseksi, ja kaikki Ensio-perustajan lapset ja lapsenlapset ovat jo jossain vaiheessa käsittääkseni olleet töissä Enstossa. Nyt Anna on jo siirtynyt perheyhtiöiden hallitustyöskentelyyn, mutta tämä juttu kertoo Annasta rivi-enstolaisena tai ehkä muutenkin. Ei voi tietää vielä.

Anna työskenteli henkilöstöosastolla, kun minä olin Enstolla töissä. Minun tontillani oli sisäinen viestintä, joten sain ilokseni tehdä paljon yhteistyötä Annan kanssa. Kieltämättä hakeuduin hänen seuraansa muutenkin, sillä Annan kanssa työskentely on erittäin antoisaa. Hän kannustaa ja kyseenalaistaa ja ajattelee itsekin luontaisesti boksin ulkopuolelta.  Voi olla, että maailmasta ei löydy ideaa, jossa Anna ei näkisi jotain toteuttamisen siementä. Eikä Anna itsekään ihan mikään tavis-prinsessa ole. Hän kertoikin omassa podcastissaan tuntevansa itsensä etuoikeutetuksi erilaisuudestaan.

Erilaisuus on lahja työelämässä.

Oman erilaisuuden näkeminen etuoikeutena kertoo paljon Annasta. Hän on tunnistanut sen, että insinöörien keskellä hän on kulttuurihörhö, taidepiireissä kenties insinööreilysnobi, eikä hän varmasti hallitusalan ammattilaisenkaan stereotyypistä mene. Hyvä niin. Anna tuo jokaiseen ympäristöönsä sen oman ripauksen erilaisuutta, tarvittavaa taiteellisuutta tai olennaista loogisuutta. Ihanaa, että Anna on ymmärtänyt tämän voimansa.

Hulluudesta kuolemaan

Anna tekee Ina-ystävänsä kanssa podcast-sarjaa nimeltään Hulluudesta kuolemaan. Huomasin taputtavani käsiä yhteen, kun kuuntelin sarjan ensimmäisen jakson keskellä yötä. Hihittelin hiljaa luurit korvilla, jotta en herättäisi vieressä kuorsaavaa ukkoa. Ystävien jutustelu soljui eteenpäin. Kaksi selvästi sivistynyttä kaveria jutteli kuin nousuhumalan innoittamina. Juttujen laatu kuitenkin paljasti, että elämäniloa suurempia nautintoaineita ei tarvittu. Taustalla kuuluva linnunlaulu tuli taustalle kuin tilauksesta ja luonnonlapset jatkoivat jutusteluaan. Aivan mahtavaa!

Minunhan onkin näköjään vaikea puhua Annasta enstolaisena. Aika ihanaa huomata, että hän taitaakin olla mulle valtaosin kaikkea muuta. Hän on luotsannut hallituksesta käsin Sewatekiä eteenpäin ja vie yritystä uudelle tasolle. En ihmettelisi, vaikka muutaman vuoden päästä koko maailma innostuisi paloturvallisista läpivienneistä. Niin kiinnostava tarina ja omistajan kasvot yrityksellä on.

Minulle Anna on idearikas innovaattori, tuottelias kulttuurituottaja ja yritteliäs ystävä. En muista kertaa, jolloin hän ei olisi ollut avuksi, kun sitä on tarvittu. Hän ymmärtää ihmisten kohtaavan pienet ongelmansa omien silmälasiensa läpi, vaikka moni muu sortuisi vähättelemään toisten valituksia. Anna itse on ylittänyt elämässään suuria esteitä ja oppinut ottamaan vastaan elämän kaikki puolet. Hän on tärkeä koko perheellemme ja opettanut lapsillemme hauskuutta ja suvaitsevaisuutta – jopa niitä maahanmuuttajia kohtaan. 🙂

Tutustu Annan osaamiseen LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Yleistynyt podcast-harrastus onnistuu parhaimmillaan satasen välineillä. Samalla hinnalla saattaa saada vielä intro-musiikin.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>