Valikko Sulje

Niinan niukat neuvot

Sekavan päivän jäljiltä on aika koota ajatuksia. Se onnistuu pohtimalla, millainen SataSella on Niina Turumäki.

Sekavuudesta selkeyteen

Niina on valmistumassa coachiksi. Osana omaa valmentautumistaan hän on coachannut minuakin. Yleensähän coaching-tapaamiset ovat luottamuksellisia, mutta jos mie nyt ihan vain omalta puoleltani kerron, mitä olen ollut havaitsevani Niinassa henkilöstönkehittämisen ammattilaisena. Haluan kertoa Niinalle, että arvostan hänen osaamistaan ja toisaalta kertoa tämänpäiväisestä onnistuneesta ohjauksesta. Tulin nimittäin tänään sanoneeksi, että en oikein päässyt omiin tavoitteisiini tapaamisessamme. Asia on syytä nyt korjata. En hoksannut sitä vielä silloin, mutta heti muutamaa tuntia myöhemmin syttyi valo. Iltapäiväinen oivallukseni oli ehkä paras koko pitkän (liki 4 kk) valtionhallinnon urani aikana ja paras juuri siksi, että ymmärsin itse voivani ottaa vastuun ongelman ratkaisemisesta. Ja vaikka tajusin keinon ihan itse, se idea alkoi itää yhteisessä valmennuksessamme. Mikä voimaannuttava tunne!

Huomaan tämän päivän tapaamisessamme yrittäväni löytää Niinalta vastauksia. Se lienee aika tyypillistä ohjauksissa. Varsinkin tällaisissa yksilöohjauksissa sitä kuitenkin helposti haluaisi pallotella myös peilaten toisen kokemuksia vasten. Huomasin tänäänkin, että sen lisäksi että olisin halunnut monesti kysyä ihan neuvoa olin kysymässä myös Niinan ajatuksia ohjauksen sujumisesta ja valinnoista ohjaajana. Eiköhän sekin kieli siitä, että arvostan häntä hrd-ammattilaisena ja ammattimaisena coachina.

Vakaa kosketus kehittämiseen

Otsikkooni viitaten vastauksia ei kuitenkaan heru. Niina pitää todella tarkasti fokuksen siinä, että keskitymme minun tilanteeseeni ja etenkin siitä, että vastaukset löytyvät minusta itsestäni. Hän ei lypsämälläkään lähtenyt neuvomaan minua. Minä olen äänessä isoimman osan ajasta ja tulee tunne kuin olisi personal trainerin (okei, en ole koskaan kyllä ollut) ohjauksessa ja tekee työn itse. Kun lähden sivuraiteille, Niina palauttaa takaisin.

Kaikki vastaukset ovat Sinussa itsessäsi.

Niina työskentelee samalla toimialalla kanssani Valtiokonttorissa Kaiku-kehittämishankkeiden parissa. Olen ymmärtänyt, että hänen arkensa täyttyy virastojen muutostilanteista ja niihin liittyvistä kehittämisprojekteista. Niinan ote työhyvinvoinnin kehittämiseen tuntuu olevan hyvin systemaattinen. Hän on kokenut ammattilainen ja tarjoaa ikään kuin selkänojan tai ryhtiliikkeen oman osaamisen tarkasteluun. Hänen kanssaan tulee mukavan yhdenvertainen olo, vaikka kuinka yrittäisi katsoa häntä ohjaajana ylöspäin.

Kiitos, Niina, että olet valmentanut minua ja että et ole antanut vastauksia.

Tutustu Niinaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Onneksi yritysjohtajat alkavat vähitellen ymmärtää, mitä satasella saa. Jos coaching maksaa satkun kerralta, se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin oivalluksina työelämässä.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>