Valikko Sulje

Miisan erilaistamisen taito

Suomi on täynnä tusinakonsultteja ja kouluttajia. Heidän keskuudestaan löytyy myös helmiä, esimerkiksi tämän päivän SataSella Miisa Helenius. Lauantaiseen tapaan huomaan jälleen esitteleväni yrittäjän.

Erilaista samanlaista

Miisan ydinosaamista on yritysten erityispiirteiden tunnistaminen tai oikeammin erilaisuuden tunnistamiseen valmentaminen. Hän kutsuu itseään erilaistajaksi (sen lisäksi, että on yrityksensä Pointvenue Oy:n toimitusjohtaja), ja sitä hän totisesti onkin. Hänen tapansa vetää koulutuksia tai lyhyempiä puheenvuoroja on poikkeuksellisen lämmin. Hän valmistautuu tilaisuuksiin huolella ja tutustuu kohderyhmäänsä jo ennakkoon. Hänen kanssaan ei tule sitä ”mikä ihmeen konsultti tänne ilmestyi?” -tunnetta.

Suurin erottava tekijä Miisassa on liiketoimintaosaaminen, jonka avulla hän saa vakuutettua hankalammankin kohdeyleisön. Toinen ehkä edellistäkin tärkeämpi osaaminen Miisalla on tarinankerronta. Enkä nyt tarkoita mitään pehmeää lällynlää-tarinointia tai edes pelkästään markkinointiviestintää, vaan yrityksen syvintä olemassaolon oikeutusta. Kun tämä pitäisi vieläpä tunnistaa oman kohderyhmänsä kautta, on Miisan kaltaisesta osaajasta apua. Hän näkee liiketoiminnan yrityksen ja asiakkaan välillä ja herättää luomaan näitä yhdistäviä tekijöitä.

Olen miettinyt nyt valtionhallinnossa työskennellessäni, missä määrin julkishallinto on erilaista kuin yritysmaailma. Monesti siellä on esimerkiksi ihan samanlainen tarve asiakasymmärrykselle. Työntekijät vain saattavat vain olla keskimääräistä turtuneempia toimintatavoissaan. Se on kuitenkin varmaa, että Miisan opit ja oivalluttamiset toimivat yhtä hyvin pienissä pajoissa kuin kansainvälisissä suuryrityksissä. Jokaisen yrityksen täytyy tietää ja haluta paikkansa.

Mikä tekee Miisasta erilaisen?

Työskennellessäni valmennusalalla tulin nähneeksi jos jonkinlaisia kouluttajia. Miisa oli erilainen. En varsinaisesti tiedä, kuinka kauan Pointvenue on ollut toiminnassa, mutta ainakin Miisan energiasta välittyi tunne kuin hän olisi juuri hoksannut tämän lahjansa. Hänellä on hurja draivi viedä suomalaisyrityksiä maailmalle ja taito auttaa heitä siinä.

Suomalaisyritykset onnistuvat maailmalla erilaistamalla.

Miisa on itse kokenut liiketoiminnan johtaja (ainakin kansainvälisellä it-alalla) ja sen myötä häneen on helpompi samaistua kuin kehen tahansa konsultinplanttuun. Hän synnyttää yhteyden asiakkaaseensa valmentavalla otteellaan ja luo ensin luottamuksen ilmapiirin, jossa asiakas uskaltaa nojata Miisan ammattitaitoon ja toisaalta löytää omat vahvuutensa ja sitä kautta oman tarinansa. Kaiken takana Miisalla on aito halu luoda lisää liiketoimintaa suomalaisyrityksille. Hänen kanssaan tuleekin miettineeksi, kuinka isänmaallista työtä valmennuskin voi olla.

Miisalla tuntuu olevan rohkeutta toteuttaa visiotaan. Sitä meillä tarvitaan. Hyvä, Miisa!

Tutustu Miisaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Tarinankerronta, viestin kirkastaminen ja vahvuuksien tunnistaminen ovat kaikki yleistyviä liiketoiminnan aloja. Kyllä satasella voisi saada vaikka ylimääräisen työkirjan valmentautumisen tueksi.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>