Valikko Sulje

Hanna ei ole mikään tuuttailijatuire

Työntekijälähettilyys on ollut usein mielessäni viime aikoina. Siksi esittelen mielelläni ansioituneen valmentajan sillä saralla: Hanna Takalan. Taas on siis vuorossa SataSella, jota en tunne lainkaan, vaan perustan mielipiteeni pelkästään netistä bongattuun. Hihii, miten jännittävää!

Mielikuva ratkaisee

En muistaakseni ehkä (huomaa varmuuteni) ole tavannut Hannaa nenätysten. Sen sijaan olen seurannut häntä paljon somessa, tarjonnut häntä pariin koulutukseen ja kuunnellut hänen puheenvuoronsa työntekijälähettilyyteen liittyen piuhattomien päästä.

Hanna lienee tunnetuin viestinnän piireissä, mutta aiheet alkavat onneksi vähitellen kiinnostaa myös puhtaasti liiketoiminnan edustajia. Ei, en todellakaan halua vähätellä viestinnän ammattilaisten arvoa. Olen vain iloinen siitä, että muutkin vähitellen tajuavat.

Moderni markkinointi lähtee ihmisistä.

Työntekijälähettilyyden saralla Hanna edustaa mielestäni modernia markkinointia. No, kaipa minä nyt olen sitä mieltä, kun olen itse useimmiten samoilla linjoilla. Hän perustaa ammattitaitonsa asiantuntijoiden osaamisen ja persoonan tunnistamiselle ja tekee sen omalla tyylillään esimerkin voimalla.

Käytännöllistä hyötyä, eikä mitään tuuttailua

Olen omissa työnohjauksissani tarjonnut apua henkilöbrändin kirkastamiseen. Sille tuntuu olevan tarvetta. Ehkä suomalaisen on vaikea tunnistaa, millaisena oma henkilökuva välittyy toisille ja kuinka sitä pitäisi hyödyntää omalla kehittymispolulla. Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti, ja tulee vielä muuttumaankin. Vaikka emme jatkossa enää puhuisi työntekijälähettilyydestä tai henkilöbrändäyksestä, molempien arvo kannattaa ymmärtää.

Onneksi työntekijälähettilään ei tarvitse olla mikään työnantajan tuuttailukone tai edes kuukauden kuningatar tuhannelle seuraajallaan. Tämä hieman vanhanaikainen ajatus pelkästä työntekijöiden hyödyntämisestä taitaa olla ajalta, jolloin vastakkainasettelun aika ei ollut vielä ohi. Nyt tiedämme paremmin ja haluamme tarjota työntekijälähtöistä lähettilyyttä. Se välittyy Hannasta.

Työntekijälähettilyys on oikeastaan henkilöbrändin toinen puoli.

Hannan valmennuksessa työntekijälähettilyys lähtee juuri ihmisestä itsestään ja erittäin käytännönläheisellä tavalla. Voin hyvin kuvitella, kuinka hänen ohjaaman prosessin jälkeen on helppo tunnistaa niin muutokset kuin käytännön hyödyt työuralle ja liiketoiminnalle. Tai no, edelleenkin pitänee muistuttaa siitä, että en ole käynyt Hannan koulutuksissa, mutta sellainen mielikuva hänestä on välittynyt.

Ja kyllä, mielikuva ratkaisee, ja se syntyy ihmisistä. Kuvaavaa onkin, että en muista Hannan työnantajan nimeä, mutta ihmisen nimi on jäänyt mieleen. 🙂

Tutustu Hannaan LinkedInissä.

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on niin kovin suuri raha pienyrittäjälle, mutta loppujen lopuksi sillä saa aika vähän. Samalla palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Konsultti- ja koulutusmaailmassa satasella saa itse asiassa yllättävän paljon. Alkupyrähdyksenä jo satasen investointi työntekijään voi tuoda tuloksia. Se on aika pieni raha tiimiläisestä, joka ymmärtää hyödyntää omaa arvoaan työnantajansa edustajana.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>