Valikko Sulje

Viisi syytä, miksi en myy valmennuspäiviä

Usein minulta kysytään tarjousta tiimipäivään tai yksittäiseen ryhmävalmennukseen. Huomaan nopeasti monta syytä, miksi kummallekaan meistä (asiakkaalle tai minulle yrittäjälle) ei ole järkevää myydä valmennuspäivää.

Vaikuttavuus ei tapahdu päivässä

Työskentelin ennen koulutusalalla, jossa tarjosimme koulutuspäivän kyselyä, jolla kartoitimme koulutuksen vaikuttavuutta. Tapahtuiko mitään? Surin tuolloin sitä, kuinka harva asiakkaistamme tuolloisessa asiakasorganisaatiossa oli kiinnostunut vaikuttavuuden mittaamisesta esimerkiksi kuukauden tai kuuden päästä. Minä olen.

Muutos vaatii kalenteriaikaa

Näin keski-ikäisenä muutosvastarintaisena yksilönä ymmärrän, että yksikään muutos ei tiimissä vahvistu yhden tiimipäivän aikana. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän tarvitsen ns. kalenteriaikaa oppiakseni yhtäkään uutta toimintatapaa. Prosessi kannattaakin jakaa useampaan osaan siten, että ajatustyö alkaa yhteisellä orientoitumisella ja jatkuu seurantaan.

Ryhmäpaine luo tuloksia

Tiimivalmennuksiini sisältyy aina jälkiseurannan osio. Tämä tapahtuu joko yhteisessä seurantatyöpajassa tai vähintään esihenkilön vetämissä tiimin tavoitekeskusteluissa. Yhdessä sanoitettu kehittämistavoite kohdistaa huomion asiaan, jota halutaan yhdessä kehittää. Tämä prosessi on jokaiselle yksilöllinen, eikä tapahdu siis yhdessä päivässä

Vastuu on asiantuntijalla itsellään

Omiin (tiimi)valmennuksiini liittyy aina valmistava prosessi esimerkiksi esihenkilöiden johdolla. Valmentaja käy organisaatiossa vain kylässä ja kaikella rakkaudellaankin valmentaja jää ulkopuolelle tiimin arjesta, jossa muutokset tapahtuvat. Näin sen kuuluu ollakin, sillä vastuu kehittämistyöstä on asiantuntijoilla itsellään, vastuu työhyvinvoinnista on jokaisella yksilöllä, vastuu tiimin vuorovaikutuksesta on jokaisella tiimiläisellä.

Valmentajan ammattitaitoa on prosessi

Olisi aika epäreilua odottaa, että valmentajalla olisi taikasauva, jota heilauttamalla yhden päivän aikana saataisiin aikaan mitään isompia muutoksia. Ihan kuten (pidemmissä) koulutuksissa, muutokset tapahtuvat koulutuspäivien välillä. Valmentajan osaamista on tuoda esiin tämä muutosprosessi osaltaan jo etukäteen ja toisaalta myös jälkikäteen. On tärkeää nähdä polku, jota pitkin tähän on päästy.

Olen aika tyytyväinen siihen, kuinka valmiita asiakkaani ovat haastamaan itseään. Minun roolini matkassa on kuljettaa prosessia, pitää huolta tiimin kehittymisestä, kannatella yksilöitä mukana matkassa.

Tämä ei tapahdu päivässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *