Varmasti jokainen suomalainen asiantuntija törmää toisinaan työelämässään hetkiin, jolloin on syytä pysähtyä pohtimaan, mitä sitä oikein haluaa. Teetin tänään tämän harjoituksen ja keskustelin yhden elämäntilanteen muutaman kysymyksen kautta.
Mitä haluat tehdä?
Tämä on toki kysymys, joka voi tuntua helpolta, mutta yllättävän usein se aiheuttaa klimppejä kurkussa tai peräti ahdistusta mieleen, jos ei vain tiedä, mitä sitä haluaa tehdä. Kysymystä kannattaa kuitenkin kysyä usein ja eri muodoissa, sillä alitajunta saattaa yllättää ja tuoda vastauksen.
Joskus kysymys ”Mitä teet työksesi?” voi myös herättää odottamattomia vastauksia. Jos sitä jatkaa kysymyksellä ”Mitä oikeasti teet?” saattaa päätyä isompaan merkitykseen. Osa meistä kenties muistaa Pekka Aulan kirjan Kivi vai katedraali, jossa toinen työntekijä kasaa kiviä ja toinen rakentaa katedraalia. Mikä on se merkitys, mitä työstäsi haet?
Esihenkilö voi olla muutosjohtaja, hyvinvoinnin puolestapuhuja, vuorovaikutuksen varmistaja, ilmapiirin johtaja, siilojen ylittäjä tai ties vaikka mitä muuta.
Miksi teet töitä?
Jos et tarvitsisi rahaa, tekisitkö töitä? Jos ei olisi pakko, tekisitkö töitä? Mitä työ Sinulle antaa ja miksi jaksat päivästä toiseen tehdä töitä?
Missä haluat työskennellä?
Me voimme itse valita työpaikkamme. Entä jos mietit, mitä nykyisessä työyhteisössäsi tai unelmatyöpaikassasi on sellaista, mitä haluat? Haluatko ison organisaation vai pienen perheyhtiön? Paikallisen vai kansainvälisen organisaation? Monipaikkaisen etätyön vai yhden paikan toimiston?
Milloin haluat työskennellä?
Jos saat valita työpaikkasi, niin voisit ainakin kokeilla myös mielikuvitella mahdollisuutta valita työaikasi? Jos olet ollut työelämässä jo pitkään, tiedät ehkä, milloin olet parhaimmillasi. Siksi onkin ihan vastuullista miettiä, milloin haluat työskennellä. Haluatko erottaa tiukasti työajan vapaa-ajasta ja rajata työajan virka-aikaan? Voi myös olla, että arvostat mahdollisuutta lähteä kesken virka-aikaa lenkille, hakea lapset tarhasta ja jatkaa töitä sen jälkeen, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Pidä kuitenkin aina huolta, että varaat itsellesi riittävästi aikaa palautumiseen.
Miten haluat työskennellä?
Ennen korona-aikaa emme niinkään miettineet, miten töitä tehdään. Yhtäkkinen etätyöskentely toi hyvän tekosyyn tarkastella myös yhteisen tiimityön käytäntöjä ja vuorovaikutuksen tapoja. Miten itse tykkäät työskennellä? Haluatko tehdä töitä yksin? Tehdä päätöksesi yksin? Vai kaipaatko ympärillesi useampia näkemyksiä ja yhteistä konsensusta? Odotatko jonkun antavan Sinulle työtehtävät vai haluatko itse luoda ne? Kuinka tarkan tavoitteen tarvitset? Entä askeleet sen saavuttamiseksi?
Mietipä vielä, mihin verkostoihin haluat itsesi liitettävän. Kenen kanssa haluat tehdä töitä? Tee sitten juuri heidän kanssaan!
Kenelle haluat tehdä töitä?
Tarkoituksenasi luonnollisesti on tuottaa arvoa asiakkaallesi. Kuka on tuo asiakas ja mitä haluat hänelle tarjota? Jos työskentelet yritykselle, voit tietysti miettiä myös, mitä tarjoat työnantajallesi. Jos et ymmärrä, kenelle teet töitä ja onko hän se, jolle haluat aikaasi antaa, on syytä miettiä uudelleen.
Toisinaan käy myös niin, että ”mitä” ja ”miten” ovat selkeinä mielessä, mutta ”kenelle” vaatii muutosta mieleen. Voihan se olla myös, että asiakkaana on sama henkilö, mutta ajattelet hänet vain uusiksi: sähkön ostaja voikin olla uusiutuvan energian kannattaja, mansikoita ostava ohikulkija saattaakin suunnitella tarjoilua elämänsä treffeille. (wink, wink omalle miehelleni)
Muutokset eivät aina vaadi siirtoa osastolta toiselle tai työtehtävien vaihtamista. Voi olla, että Sinullakin on enemmän valtaa muuttaa vähintään ajatustasi siitä, mitä teet, miten teet ja kenen kanssa teet.