Valikko Sulje

Tarjan tuki ammatilliseen kasvuun

Olen saanut työskennellä satojen ammattilaisten kanssa. Tämänpäiväinen SataSella on lauantaiseen tapaan yrittäjä, entinen työkaverini Tarja Seppänen.

Esimies ja kehittäjä

Tapasin Tarjan ensimmäistä kertaa perehdytystilaisuudessa. Paikalla oli meidän kahden lisäksi hr-asiantuntija, joka valisti meitä hiljattain yrityksessä aloittaneita ummikkoja firman käytäntöihin. Kiinnitin huomiota Tarjan ystävälliseen olemukseen, mutta ajattelin meidän tulevan ihan eri maailmoista. Huomasin pikaisesti, että olin väärässä. Taas. Tarjan kanssa on erittäin helppoa löytää ns. yhteinen sävel, mikä tekee hänestä erinomaisen esimiehen.

Hyvä esimies tuo turvaa.

Tarja työskenteli esimiestehtävissä asiakaspalvelualalla työskentelevälle isolle joukolle ihmisiä. Hän otti esimiestehtävänsä tosissaan ja oli aina läsnä alaisilleen. En ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan puolittaistakaan haukkua Tarjasta esimiehenä. Muutosalttiin tilanteen huomioiden hän onnistui erinomaisesti työssään. Hänellä oli kyky johdattaa joukkoaan sille alueelle, jossa alaiset pystyivät kehittymään. Jos esimiehen tilanne on tuoda pitävää maa-ainesta huteran maapohjan päälle, Tarja kantoi paikalle asvalttia.

Kuten usein hyville tyypeille käy (ja nyt en viittaa itseeni), Tarjakin siirtyi nopeasti uusiin tehtäviin ja teki valmentavasta otteestaan itselleen ammatin. Minua oikein harmitti, etten ehtinyt olla Tarjan kanssa yhtä aikaa johtoryhmässä kovin kauan. Hänellä on nimittäin hyvin kehittävä työskentelyote ja rakentava tapa tuoda ideoitaan esille. Olisin mielelläni työskennellyt hänen kanssaan enemmänkin. Yrityskin olisi häntä tarvinnut, työyhteisöstä puhumattakaan.

Kapulanvaihto kädestä pitäen

Kun Tarja siirtyi uusiin tehtäviin, osa hänen alaisistaan siirtyi minun alaisuuteeni. Olin kuullut monelta, kuinka Tarja on ollut paras esimies ikinä. Tämä oli helppo uskoa varsinkin siirtymäajan koittaessa. Tarja nimittäin valmisti minut uuteen tehtävääni erittäin ammattitaitoisesti. Hän kertoi tiimiläisistään ja heidän vahvuuksistaan systemaattisella tavalla, ja minun oli helppo jatkaa hänen jalanjäljissään. Liian isothan ne jäljet itselleni olivat, mutta alle oli kärrätty muutama mukula tasoittamaan polkua: Tarja antoi muutaman arvokkaan vinkin kesken jääneiden kehittämisajatusten saattamiseksi maaliin.

Siihen aikaan, kun Tarja siirtyi uusiin tehtäviin, talossa elettiin niukkoja aikoja. Läksiäiset hänelle haluttiin kuitenkin järjestää. Harvoin näkee niin vilpitöntä välittämistä kuin mitä läksiäisistä välittyi. Kollegat ja alaiset olivat aidon onnellisia uudesta alusta, mutta kyllä välillä tirautettiin kyyneliäkin. Puhuimme moneen kertaan sen jälkeen, kuinka paljon positiivisuutta Tarja toi työyhteisöön, ja kuinka kipeästi olisimme kaivanneet hänen jämäkkääkin jämäkämpää kehittämisotetta. Hän tarttui prosesseihin ihmisläheisellä tavalla ja olisi siten onnistunut viemään läpi isojakin muutoksia.

Tie vei kuitenkin toisaalle, ja nyt Tarja vie läpi isoja muutosprosesseja niin yksilöiden, työyhteisöjen kuin yritysten apuna tarjoten heille valmennuspalveluita ja muuta tukea. Hänen yrityksensä kautta Tarjan osaamisesta pääsee nauttimaan satapäinen joukko kehittymis- ja kehittämiskykyisiä asiantuntijoita – tai sellaisiksi Tarja heidät muokkaa.  Aika hankalaa keksiä yritykselle sopivampaa nimeä:

Tarja on itsekin melkoinen Toteutin Oy.

Tutustu Tarjaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Valmennusbisnes on kovin henkilöriippuvaista, eikä satasella silloin voi kovin paljon saada. Hyvin suunniteltuna sillä voi irrota sähköisesti tuotettu ennakkokartoitus.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>