Valikko Sulje

Seijan ohjelmoitu osaaminen

Ken yhtään tuntee työtilannettani, tietää minun työskentelevän valtiovarainministeriön ohjaamassa Hankintojen digitalisoinnissa Valtiokonttorissa. Lähin työparini on kokenut valtionhallinnon ammattilainen, ohjelmapäällikkö Seija Friman Valtiokonttorilta. Miten tyytyväinen olenkaan tähän: Työparinani on todellinen SataSella.

Hurmaava ihmistuntemus

Työskentely Seijan kanssa on todella miellyttävää. Hän on hyväntuulinen ja innostunut työstään ja palauttaa muutkin muistamaan, kuinka mahtavaan muutokseen saamme antaa oman panoksemme. Hän on rauhallinen, kun sitä tarvitaan ja tulistuu, jos siitä on apua.

Seija tuntee kokemuksensa myötä virkamiehiä erittäin laajasti ympäri valtionhallintoa. Hän osaa ajatella tilannetta eri kohderyhmistä käsin ja erilaisten persoonien kautta. Hän tekeekin  osallistumisen helpoksi jokaiselle ihmistyypille. Muiden ei tarvitse joutua mukautumaan, kun Seija on jo pitkällä tulossa vastaan.

Vinkkejä viimeisistä

Seijalla on ihana tapa tuoda esiin omia kokemuksiaan. Hän aloittaa varovasti ”No mä nyt taas viittaan niihin mun kokemuksiin”, jolloin hienovaraiset vinkit on yhtä helppo ohittaa. Hulluhan sitä olisikin, jos yrittäisi toteuttaa kaiken samalla tavalla kuin edellisissä projekteissa, eikä Seija sitä haekaan takaa. Hän vain pysähtyy pieneksi hetkeksi miettiäkseen, kuinka voi auttaa ja mitä materiaalia hänellä kenties olisi valmiina. Tällaisella aktiivisella tiedonjaolla on mieletön arvo työkaverille.

Ohjelmanjohtamisessa parhaat käytännöt syntyvät käytännöistä.

Työskentelen Hankintojen digitalisoinnin ohjelmassa projektipäällikkönä Muutosjohtamiselle eli yhdelle ohjelman alaprojektille. Minulla on siis kokemusta myös projektiraportoinnista Seijalle. Inhimilliset raamit raportoinnille on luotu ohjelmassa jo ennen Seijaa, ja olen tyytyväinen siitä, ettei hänkään ole alkanut päsmäten päälliköidä. Hän on ohjelmapäällikkönä riittävän järjestelmällinen, jotta tarjoaa rungon esimerkiksi projektinhallinnalle, mutta sallii väljyyden ja omanlaisen seurannan. Tärkeintä on, että asioita saadaan aikaiseksi ja hommat etenevät. Kyllä ne muuten etenevätkin.

Seijalla on paljon osaamista prosessien kehittämistä. Sen vahvan pohjan päälle hän voi ideoida uusia toimintatapoja, jotka luultavimmin ovat edeltäjiään tehokkaampia. Vaikka hän ei ole taustaltaan hankintatoimen asiantuntija (tai ehkä juuri siksi), hän tuo hankintaprosessin kehittämiseen sellaista osaamista, mitä kaikkitietävä virkamies ei tunne: Seija osaa sekä kyseenalaistaa että rakentaa uutta. Hän tekee molempia näitä sujuvassa vuoropuhelussa työkavereidensa kanssa.

Tutustu Seijaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Seija työskentelee Valtiokonttorissa, joka mm. ohjaa valtion hankintaprosessia. Satalappusia ei siellä paljon liiku. Jos periaatteena ei olisi jakaa tietoa koko verorahan arvosta, voisi satasella nähdä vaikka riskikartoituksen mallipohjan vaihtavan omistajaa. Handi on ensimmäinen ohjelma, jossa olen itse nähnyt riskikartoitusta käytettävän niin tehokkaasti käytännön työkaluna.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>