Valikko Sulje

Hanna katsoo kokonaisuuksia ihmisen silmin

Talviaikaan siirtyminen toi päivään tunnin lisää ja minä käytin sen aurinkoisiin ajatuksiin Hanna Harjulasta. Hän työskentelee markkinointistrategina Advance B2B:ssa (tosin taitaa tällä hetkellä olla vanhempainvapaalla) ja on opettanut minulle(kin) paljon markkinoinnista: sisältömarkkinoinnista, työntekijälähettilyydestä tai sisäisestä viestinnästä.

Inspiroi ja innostaa vuodesta toiseen

Tänään tuli mieleeni eräs aamuinen puhelu työmatkallani ehkä vuosi sitten (ehkä kaksikin, ei näistä tiedä), kun mietin omaa ammatillista kehittymistäni ja viestintäalan muutoksia. Halusin jutella ihmisen kanssa, jonka osaamista arvostan ja joka katsoo viestintäalaa vähän peruspuurtajaa laajemmalla linssillä. Mulla oli sellainen kehittävä fiilis. Soitin Hannalle. Hän ei ehkä ihmettelisi tätä tapaani yllättäen soittaa ihan ilman mitään asiaa. Itse teen sitä näemmä sen verran harvoin, että se jää mieleeni vielä vuoden (ehkä kahdenkin) päähän. Aika harvalle ihmiselle, jonka on tavannut muutaman kerran, tulee soitettua ihan vain kuulumisia kyselläkseen. Muistan sen fiiliksen, joka minulla oli ennen kuin soitin. Hannalle haluaa hyvää.

Valitsin Hannan tämän päivän Sellaksi myös sen vuoksi, että hän on ehkä vanhempainvapaalla töistään ja edustaa erinomaisesti ammattimaista näkemyksellisyyttä. On nimittäin vaikea keksiä markkinointimaailmaa kovempaa alaa, joka muuttuisi yhtä nopeasti ja edellyttäisi samanlaista päivitysvalmiutta ihmisen osaamiselle. Ei tule mieleen, vaikka kuinka Kapeasti katsoisin asiaa. ;) Pitäisikö Hannan kaltaisen osaajan olla huolissaan pitkästä poissaolosta työelämästä? No, ei todellakaan. Ensinnäkin kyseessä on kiinalaisen ajanlaskun tai suomalaisen työuran kannalta yksi pissinpirahdus, eikä Hannan tarvitsisi huolehtia pidemmästäkään vaihelusta. Hän pysyy ajan hermolla nimittäin sen tähden, että on ymmärtänyt alansa paaaaljon sitä perusmimmiä syvällisemmin ja pystyy milloin tahansa palaamaan takaisin perustehtävänsä ääreen. Ei se ydin siitä mihinkään muutu vuodessa tai muutamassa. Sen sijaan uskon, että mikä tahansa vaihtelu tuo vain lisää näkemystä. Hanna osaa varmasti hyödyntää tämän laajentuneen katsantokantansa.

Hannalla on kiva tapa ajatella ensisijaisesti hyvää ihmisistä. Uskon hänen olevan esimiehenä vastuullinen ja osaavan johtaa asiantuntijoiden kasvamista työssään. Ja mitä Hannan työkaverit ovat kertoneet ja olen itse yhteisissä projekteissamme huomannut, Hanna on myös varsin mukava työkaveri.

Avarakatseinen ammattilainen

Hannalla on erinomainen tausta markkinointiin. Hän on työskennellyt viestinnän ja koulutuksen tehtävissä ja ajattelee ehkä tämänkin takia sanomaansa kohderyhmänsä mukaisesti. Hän tekee sitä kyllä myös luontaisesti. Mitä ihmisen pitää oppia tai kuinka toimintaansa muuttaa, jotta viestintä olisi onnistunut? Hanna tutustuu viestinsä vastaanottajan tilanteeseen ja osaa siten arvioida, mikä ehkä estää ymmärtämästä viestiä tai ihmistä oppimasta. Hannalla on myös jotenkin edistyksellinen ajatus siitä, kuinka se tapahtuu vuorovaikutuksessa ihmisten välillä, eikä vain molemmissa päissä.

Viestintä ja markkinointi ovat myös oppimista.

Minäkin olen joskus pohtinut, onko viestintä markkinointia vai markkinointi viestintää ja sitä, kumpi on yläkäsite. Siiloutuneen korporaatiotaustani jäljiltä tulin miettineeksi tätä välillä enemmänkin. Melko moni viestinnän ammattilainen on kärsinyt huomatessaan, että sitähän onkin markkinointilähtöinen. Harva markkinointisuunnittelija sen sijaan ehkä kokee edes haluavansa viestinnän rajoittuneelle pelikentälle. Muistelen Hannankin miettineen muinoin viestijntätaustaisena, onko hänestä siirtymään markkinointitoimistoon. Eiköhän hän aika nopsasti huomannut, että kyllä oli. Se teki myös erittäin hyvää tietysti markkinoinnin alalle, mutta varsinkin viestintäalalle.

Kauas on Hannakin tullut mielensä turhasta rajaamisesta. Hän näkee työssään ennemmin isoja asioita kuin ammattialoja, saati osastorajoja. Minäkin tulin muuten kysyneeksi Hannalta joskus mielipidettä viestinnän ja markkinoinnin välisestä hierarkiasta ja tajusin sen vasta Hannan vastauksesta. Muutaman vuoden sitä voi näemmä funtsia näin ”suuria” kysymyksiä ennen kuin yksi viisas nainen saa hoksaamaan vastauksen: ”Ihan sama.”

Tutustu Hannan osaamiseen LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Pakko myöntää olevani näköjään lievästi provosoitunut viikonlopun Kapeasta keskustelusta some-kanavissani: Satasella saa Savoyn viiden ruokalajin lounasmenun, jos saman menun tilaa koko ryhmälle. Halpaa kuin lauantaimakkara!


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>