Tänään minua huvittaa esitellä osaaja, johon olen tutustunut vain somen välityksellä. Valitsin päivän SataSellaksi viestintäosaajan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Jos ette vielä ole törmänneet häneen, kannattaa tutustua: Anne-Mari Kiviniemi.
Intohimona tiedon visualisointi
Jouduin oikeasti tarkistamaan Anne-Marin nimen Facebookista. Niin vähän häntä tunnen. Silti yhdistän hänet heti aiheeseen, jonka ympärillä hänen some-kirjoituksensa pyörivät eli tiedon visualisointiin. Kun kävin muutama viikko sitten kyläilemässä työni puolesta THL:ssä, Anne-Marin työkaverit kyllä tunnistivat hänet heti kuvauksesta. Hän on selvästi jakanut osaamistaan työkavereidensa keskuudessa.
Anne-Mari on perustanut kollegansa kanssa Facebookiin Tiedon visualisointi -nimisen ryhmän. Ryhmässä on jo liki 1600 jäsentä, joista valtaosa on markkinoinnin asiantuntijoita. Anne-Mari jakaa ryhmässä (ja LinkedIn-profiilissaan) aktiivisesti tietoa hyviksi kokemistaan kuvista ja kaavioista. Työnsä puolesta hän näkee varmasti yhtä jos toistakin käppyrää ja osaa arvioida, millainen esitystapa toimii. Kun ihminen tuppaa hieman kärsimään liian suurista tietomassoista, olennaisen poimiminen nousee uuteen arvoon.
Tiedon visualisointi on entistä tärkeämpää jokaiselle viestijälle – siis jokaiselle.
Käytännöllisiä vinkkejä kavereille
Anne-Marin ylläpitämässä ryhmässä on erittäin positiivinen tunnelma. Hän kannustaa ryhmän jäseniä osallistumaan keskusteluun omalla esimerkillään. Usein Anne-Mari on ensimmäisten joukossa vastaamassa kommentointipyyntöihin tai kyselyihin tietyn osa-alueen osaajista. Hän tuo esiin ”maallikon” visuaalisia kikkoja korostaen samalla, että niille oikeillekin visuaalisille suunnittelijoille on paikkansa. Ei se Canva vielä graafikkoja korvaa, mutta työkalu ja pienet onnistumiset voivat viedä maallikon mukanaan.
Useimmat Facebook-ryhmät lupailevat verkostoitumista, vinkkien jakamista ja käytäntö osoittautuu yksittäisiksi linkkivinkeiksi ja tykkäyksiksi. Anne-Marin perustamassa ryhmässä on asiallinen ja vilkas keskustelu, joka on saatu aikaan käytännönläheisillä vinkeillä. Näin teet vohvelikaavion Excelissä tai parhaat mallipohjat -vinkit osoittavat kirjoittajansa halun jakaa omaa osaamistaan ja auttaa muita innostumaan ja onnistumaan työssään. Sillä näinhän se edelleen on, että:
Tieto on valtaa – vasta, kun sen ymmärtää jakaa.
Tutustu Anne-Mariin Twitterissä
Mitä satasella saa?
Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.
Parhaat tietoa visualisoivat kuviot ja infograafit ovat usein maksullisia, mutta eivät ne kyllä paljon maksa hyötyihin nähden. Satasella saa jo pakillisen mallipohjia.
Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>
Hei! Lämmin kiitos Hani ihanasta sarjastasi! Yllätyin valtavasti tästä.
Aloin oikein miettiä, mitä visuaalista satasella saa. Sillä saa kyllä kaikelaista – varsinkin oppimiseen, testailuun ja itse tekemiseen.
– lisenssin tai pari moneen infograafisovellukseen tai paljon sisäisiä ostoja ohjelman sisällä (esim. Piktochart, Canva…)
– pari hyvää ikonisettiä tai lähes vuoden lisenssin, jolla saa käyttää ja muokata ikoneja rajattomasti (Flaticon, Noun Project…)
– visuaalisen ajattelun nettikurssin tai vaikkapa viiden kuukauden jäsenyyden Dan Roamin Napkin Academyyn
– kaksi Tieto näkyväksi -kirjaa (suomalainen tiedon visualisoinnin jättiopas, joka ei ollenkaan kalpene kansainvälisten rinnalla)
– Apple Pencilin (no, melkein)
– kivan appsin tabletille – vaikkapa ihanan Explain Everything -sovelluksen, jolla voi tallentaa piirtämäänsä ja ääntä
– laadukkaan muistikirjan ja monta hyvää kynää ja tusseja
Mukavaa syksyä kaikille! T: Anne-Mari / Mari Kiviniemi