Digitalisaatio ei ole jäänyt huomaamatta valtionhallinnossakaan. Sen voi päätellä valtion digijohtajan Nina Nissilän ripeistä askeleista.
Avoimesti digisti
D9-digitiimi on perustettu Valtiokonttoriin vauhdittamaan hallitusohjelmaan kirjattuja digihankkeita. Valtionhallinnon hankkeissa autetaan tiimissä mm. palvelumuotoilun keinoin. Iso osa työtä on digitalisaation ilosanoman välittäminen. Nina tekee sitä työtä erittäin ansiokkaasti. Sekä hän että hänen tiimiläisensä käyvät ahkerasti puhumassa eri tilaisuuksissa, ja parhaimmillaan palvelumuotoilijoillakin voi olla jopa kolme työpajaa päivässä.
Toimistolla D9:läisiä näkyy harvoin toimistolla. Silloin kun he ovat, he vaikuttavan olevan aktiivisesti tiimityön parissa, siis sellaisen joka onnistuu paremmin nokatusten, kuten esimerkiksi lounastaminen. Nina kannustaa tiimiläisiään avoimiin työskentelytapoihin ja he jakavat tietoa aktiivisesti tiimin sisällä ja ulos. Kiinnostusta löytyy kyllä niin valtionhallinnossa, yksityisellä sektorilla kuin kansalaistenkin keskuudessa.
Ihmisistä ihmisille
Digitiimin työ ei ole mitään ohjelmointia tai ruutujen stirrailua, vaan lähempänä muutosjohtamista ja innostamista. Nina lähestyy digitalisaatiota ihmisestä käsin ja ymmärtää sen historian painolastin, joka ihmisparalla on kannettavanaan. Ihminen ei opi kuin kone ja jokainen meistä käy jonkinlaista taistoa muutosta vastaan.
Valtion digijohtaja on kuin virallinen halinalle muutoksen keskellä oleville virkamiehille.
Nina on siirtynyt julkishallintoon yksityiseltä sektorilta, eikä ole luonut itselleen ennakkokäsityksiä julkishallinnon rakenteista. Nina puhuu paljon osasto- ja organisaatiorajojen ylittämisestä ja näyttää sen toteutumisen käytännössä. Koska digitiimi haluaa vaikuttaa mahdollisimman moneen organisaatioon, se ei mene mukaan itse projekteihin kuin korkeintaan parin kuukauden ajaksi. Lyhimmillään pyrähdys jää yhteen kertaan. Heille muodostuu siis itselleenkin hurjan laaja käsitys niistä lukuisista digihankkeista, joita valtiolla on meneillään. Suurin hyöty koko digitiimistä onkin mielestäni siilojen purkaminen.
Ninan olemus on lämmin ja kutsuva. Mielestäni hän sopii rooliinsa erittäin hyvin. Hän tuo upeasti esille sitä, kuinka digitalisaatiossa kyse on ihmisistä, tunteista ja asiakaskokemuksesta – ja aina hyötyjen kautta. Niitä riittää itse digitalisaatiossa ja Ninan buustaamilla työskentelytavoilla: Jo lyhyelläkin aikavälillä opit digitalisaatiosta voivat yhdistää ihmisiä eri virastoista ja kannustaa tiedonjakamiseen. Hieman pidemmällä aikavälillä jokainen meistä hakee kaiketi parempia tuotteita, palveluita, prosesseja tai kokemuksia digitalisaation avulla.
Nina on raikastanut Valtiokonttorin brändimielikuvaa ja valtionhallinnon työnantajamielikuvaa edistyksellinä uudistajana. Digiloikat ovat meillä ennemmin hallitumpia hyppelyitä, mutta vaikutukset ovat ilmeiset. Aivan mahtavaa!
Mitä satasella saa?
Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.
Kun yhden robotin investoinnit on maksettu ja tälle on opetettu vaikkapa laskunkäsittelyn prosessi, voi satasella saada korvattua vaikka kuukausien manuaalisen työn. Miten innostavia mahdollisuuksia tämä tuottaakaan asiantuntijan työhön, kun rutiinit voi jättää peltilaatikoiden tehtäviksi!
Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>