Valikko Sulje

Tiina antaa lentää

Tänään oli jälleen koulupäivä (niitä viimeisiä lähipäiviä työnohjaajakoulutuksessani). Lähipäivien parasta antia on yleensä ensimmäisen päivän päätteeksi pidetty ryhmätyönohjaus. Meillä työnohjaajana on kokenut valmentaja Tiina Latikka.

Lennetäänkö vai sukelletaanko?

Tämän päivän työnohjauksen kuulumiskierroksen jälkeen Tiina kysyi meiltä, haluammeko tänään lentää vai sukeltaa. Tämä intuitiolla esitetty kysymys kuvastaa Tiinan heittäytymistä. Me päätimme lentää.

Yritin rajoittuneella mielikuvituksellani löytää lentämisestä muita metaforia kuin iskän ammatin ja siirtymisen paikasta toiseen. Ne jotka tuntevat syksyni kuulumisia, ymmärtävät varmasti, kuinka tärkeää minulle oli, että Tiina ”hyväksyi” vertaukseksi myös ajelun pakeetbiililläin. Uskokaa kaikki, että sitä voimaannuttavampaa kokemusta saa hakea. Ihana!

Tiina ei jumiudu yhteen totuuteen tai suunnitelmaan työnohjauksissaan. Hänellä on joka ryhmätyönohjauskerralle selvä suunnitelma, jota koskaan ei ole tarkoituskaan seurata orjallisesti. Ei siihen tänäänkään menty. Näin aloittelevan työnohjaajan kannalta on kuitenkin tärkeää, että Tiina jakaa omat suunnitelmansa ja kokemuksensa siitä, kuinka loppujen lopuksi kävikään.

Läsnä innostuneen rauhallisena

Huolellinen suunnittelu kertoo siitä arvostuksesta ja energiasta, jonka Tiina ryhmäämme tuo. Ensimmäisistä kerroista hänestä välittyi jopa pieni jännitys (positiivisella tavalla). Hän tuntuu valmistautuvan tapaamisiimme, eikä hän koskaan vain tuulahda paikalle.

Hyvä työnohjaaja osoittaa sitoutumisensa ryhmänsä auttamiseen.

Useimmalla työnohjauskerralla meille esille nousee joku työnohjausmenetelmä, teoria tai vaikkapa yksittäisen kaaviokuva jostain kirjasta. Tiina sivuaa niitä taitavasti, poimii niistä olennaiset meille ja tarjoaa ne meille vinkkeinä. Hän pitää huolen myös siitä, että ottaa selvää lupaamistaan asioista ja jakaa lupaamansa vinkit myös lähikertojen välillä.

Minusta tuntuu arvokkaalta, että Tiina on moneen kertaan antanut meille luvan olla yhteydessä muutenkin. En itse ole (vielä) ollut, mutta kaikella todennäköisyydellä tulen vielä olemaan.

(Liike)toiminnallinen valmentaja

Olemme onnistuneet löytämään Tiinan kanssa yhteisen kielen. Olin hyvin iloinen siitä, että saimme ohjaajaksemme juuri Tiinan, joka käsitykseni mukaan tulee liiketoiminnan kehittämisen puolelta. Jos joku tutustuu työnohjaukseen ensi kertaa hänen kauttaan, en usko hänen tuottavan pettymystä. Hän saa ihmisen liikkeelle ja sopivasti mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Tiina on tavoitteellinen olematta kova, pehmeä olematta lälly ja teoreettinen olematta pöytälaatikkoanalyytikko (tai mikä ikinä olisikaan vastakohta hyödylliselle käytännössä). Vaikka en tänään sitä hänelle jaksanutkaan purkaa, kyllä minä joka kerralta olen vinkkini mukaan kerännyt. Näistä vinkeistä olisi voinut vaikka koota sen työnohjauksen lopputyön.

Kiitos, Tiina, matkasta tähän asti.

Tutustu Tiinan osaamiseen LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Työnohjauksen yksi ohjaustunti maksaa yli satasen (ja niin kuuluukin olla), mutta jo parityönohjauksessa (ryhmätyönohjauksesta puhumattakaan) tunti irtoaa jo satasella.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>