Valikko Sulje

40 sanaa Sannasta

Tänään on rakkaan ystäväni syntymäpäivä. Päivän SataSella Sanna Lassila täyttää pyöreitä. Sen kunniaksi haluan esitellä teille hänen ammattitaitoaan testauksessa, projekteissa ja johtamisessa.

Testausta, tietoa ja kantoja

Sanna aloitti uransa ohjelmistotestaajana silloisessa Pohjolassa. Hän oli hyvin sitoutunut oppimaan kaiken tarvittavan tietokannoista ja järjestelmien integraatioista (tai nämä sanat minä muistan niiltä ajoilta) ja osallistui aktiivisesti merkittäviin asiakasprojekteihin.

Ala oli kovin miesvaltainen, Sanna oli työskennelllyt aiemmin sihteerinä ja oli (ja on vieläkin) siro ja suunnattoman kaunis nuori nainen. Nuoruudessa me kaikki Sannan kaverit totuimme kuuntelemaan nuorten miesten ihailuja Sannan tuhkimomaisesta kauneudesta. ”Kyllä, hän on äärettömän kaunis, mutta vieläkin kauniimpi sisäisesti”, me muistimme sanoa. Mutta pointtini siis on, että Sanna olisi hyvin voinut joutua tytöteltäväksi työssään. Hän on kuitenkin alusta alkaen näyttänyt osaamisellaan olevansa nainen paikallaan juuri siihen asemaan, jossa hän kulloinkin on. Sen vuoksi hän onkin saanut koko ajan enemmän vastuuta osakseen.

Vahvat hartiat jaksavat kantaa vastuun.

Sannan ammattitaito testauksen parissa todennettiin viimeistään silloin, kun häntä pyydettiin pystyttämään ohjelmistotestauksen organisaatiota. Hän syttyy asiakasprojekteista, joissa edustaa työnantajaansa ammattimaisesti. Hän osaa huomioida työntekijöiden, työnantajan ja asiakkaan tarpeet ja toimii ikään kuin linkkinä asiakkaan ja työnantajan välillä, jolloin yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet.

Ammattina esimies

Ura testauksen parissa sai uuden vivahteen, kun Sannasta tuli esimies. En nyt ole varma, muistanko lukuja ihan oikein, mutta kuvio toimi suunnilleen näin: Sanna oli osa neljän esimiehen tiimiä, jotka yhdessä johtivat reilun sadan ihmisen ”tuotantoa”. Organisoituminen oli mielestäni todella kiinnostava. Jokainen alainen sai lähestyä ketä tahansa esimiestä, ja toisaalta esimiehillä oli luontaisesti toisistaan vertaistukea. Tällaisessa roolissa Sanna oli varmasti aivan omimmillaan. Hän toimii esimiehenä työnantajansa edustajana synnyttämättä kuitenkaan tarpeettomia siiloja saati muureja työntekijöiden ja työnantajan välille. Hän jakaa osaamistaan aktiivisesti, jolloin on myös oiva tiimikaveri.

Esimiestyö on palveluammatti.

Sannan osaaminen esimiehenä tunnistettiin yrityksessä, ja häntä pyydettiin pystyttämään ohjelmistotestaukseen erikoistunut tiimi. Hän suoritti tämän tehtävänsä erittäin nopeasti ja rekrytoi joukkoihinsa osaavia ammattilaisia, jotka sopivat yrityksen kulttuuriin ja työskentelyilmapiiriin. Hän vastaa siitä, että tiimin työn laatu vastaa asiakkaiden odotukset (luultavimmin ylittääkin ne) ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Voin vain kuvitella, kuinka toivottu projektipäällikkö hän on ollut asiakkaidenkin keskuudessa.

Kroppa kunnossa, pää tikissä

Sanna on hyvä esimerkki siitä, kuinka aktiivinen liikunta vauhdittaa myös ammatillista kehitystä ja työssä jaksamista. Hänen menestystään triathlonissa ja muissa kestävyyslajeissa esitellään mieluusti osana Digian työnantajakuvaa. Hän kannustaa muita liikkumaan ja lähtee innolla mukaan yhteisiin liikuntatapahtumiin. Hänestä välittyy tasapainoinen mielikuva niin fyysisesti kuin henkisesti.

Digiasta onkin välittynyt minulle erinomainen työnantajakuva oikeastaan pelkästään Sannan kautta. Jos minulla olisi ohjelmistoyritys tai jotain sinne päin, tekisin kaikkeni värvätäkseni Sannan oman brändini lähettilääksi.

Hyvää syntymäpäivää, Sanna! Olet todellinen SataSella, kaikkea tätä ja enemmän:

 1. asiantunteva,
 2. aurinkoinen,
 3. toimelias,
 4. yhteistyökykyinen,
 5. auttavainen,
 6. oppivainen,
 7. nöyrä,
 8. asiakaspalveluhenkinen,
 9. taitava,
 10. tehokas,
 11. liiketoimintalähtöinen,
 12. luottopakki,
 13. positiivista henkeä huokuva,
 14. sitkeä,
 15. rakentava,
 16. kannustava,
 17. ahkera,
 18. tunnollinen,
 19. henkisestikin hyväkuntoinen,
 20. oma-aloitteinen,
 21. verkostoitunut,
 22. valmentava johtaja,
 23. ammattimainen,
 24. innovatiivinen,
 25. kokonaisuudet hahmottava,
 26. käytännönläheinen,
 27. teknisesti kunnostautunut,
 28. pidetty työkaveri,
 29. liiketoiminnan veturi,
 30. kehittämiskykyinen,
 31. kunnianhimoinen,
 32. pitkäjänteinen,
 33. kansainvälinen,
 34. nopea,
 35. rohkea,
 36. suvaitsevainen,
 37. ammattimaisesti työnantajaasi edustava,
 38. jokaisen työnantajan unelmalähettiläs,
 39. oiva työn ja perheen yhteensovittaja

  ja kyllä, kaikella tapaa edelleenkin äärettömän kaunis.

Tutustu Sannaan LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Kaipa satasella jotain testaukseenkin liittyvää voisi saada, mutta tällä kertaa tartun Sannan ammattimaiseen kuntoiluosaamiseen. Esimerkiksi triathlonin alkeet voisi oppia jo Sannan pitämällä satasen pikakurssilla ja treeniohjelmalla.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>

1 kommenttia

Kommentointi ei ole käytössä.