Valikko Sulje

Punanenät hyväntekijöinä lapsille, vanhemmille ja sairaalatyöntekijöille

Nenäpäivän kunniaksi haluan muistuttaa harvinaisesta ja tärkeästä osaajasta. Päivän SataSelloina loistavat punanenäiset Sairaalaklovnit ry.

Lapsen oikeus leikkiä

Sairaalaklovnin työhön kuuluu vierailla ilahduttamassa sairaita lapsia. Ensisijaisena tavoitteena on tietysti tarjota vakavasti sairaillekin lapsille oikeus leikkiä, nauraa ja iloita. Ajatelkaa sitä lasta, jolle sairaala-ajasta jää mieleen iloiset klovnit päivittäisten labrakokeiden tai sairaalan hajujen sijaan. Eihän töitä kuulu arvojärjestykseen laittaa, mutta jos laittaisin, olisi sairaalaklovni kärkipäässä. Tähän hassutteluun ei ihan kuka tahansa pysty.

Samalla kun klovnit pitävät lapsen mielen siellä, missä lapsen mielen kuuluukin olla, he auttavat myös sairaalan työntekijöitä. Monissa maissa on kuulemma päivystäviä klovneja ja klovnitohtoreita ihan vakituisina osana työyhteisöä. Lapselle klovnitohtori on tuolloin yksi hoitajista ja kaikella todennäköisyydellä juuri se, johon huomio kiinnittyy, kun se lääkäriksi kouluttautunut tohtori toisaalla tekee rauhassa tutkimuksiaan. Klovneja voidaan pyytää paikalle tekemään tunnelmasta hieman leppoisampi tai rauhoittamaan lasta vaikean toimenpiteen ajaksi. Suomessa on koulutettuja klovnitohtoreita noin viisikymmentä. Jos he nykyisellä toiminnallaan pystyvät vierailemaan lasten luona kerran viikossa, se osuu aika harvoin juuri siihen pahimpaan tarpeeseen.

Lapsen nauru tarttuu

Kyseessä ei ole siis mitään pelkkiä hassuttelijoita, vaan ammattitaitoinen ja  äärimmäisen hienotunteinen joukko taiteilijoita, jotka auttavat lasten lisäksi myös vanhempia ja hoitajia selviytymään arjesta.

Miltähän tuntuu nähdä iloa lapsensa kasvoilla, kun takana voi olla vakava onnettomuus tai vuosia kestänyt sairaus? Tai vanhemmasta isästä tuntuu kuulla lapsensa kertovan, että lapsen paras kaveri oli tänään käynyt katsomassa eristyshuoneessa? Koskettavin kuulemani tarina sairaalaklovneista oli lapsesta, joka viimeisenä toiveenaan tapasi rakkaan klovninsa ja sai sairaalaklovnin arvonimen.

Jälleen kerran mietin: Voiko tärkeämpää työtä olla?

Helppo tukea oikeaa asiaa

Sairaalaklovnien toiminta rahoitetaan kokonaan lahjoituksin. Tukijoita siis tarvitaan. Satasella saa jo paljon, mutta pienempikin lahjoitus on tervetullut. Lahjoituksen voi tehdä helposti esimerkiksi DanskeBankin MobilePay-sovelluksella osoittamalla haluamansa summan Sairaalaklovneille numeroon 0400 397 300.

Tue Sairaalaklovneja

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Rahan arvolla ei juuri tänään tunnu olevan merkitystä. Mitä satasella saa? Vakavasti sairaan lapsen hymyilemään. Verkkosivujen mukaan satasella saadaan koko osaston lapset hymyilemään.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>