Tänään rikon mahdollisesti sääntöjäni, mutta ehkä omia sääntöjään sopii rikkoakin. Tämän päivän SataSellana tuulettaa englanninopettajamme Christine Stevenage. Osallistun hänen pitämälleen kielikurssille, joka on räätälöity meille. Ajatuksenani oli harjoittaa hankintoihin liittyvää ammattisanastoa, mutta tulinkin oppineeksi paljon muuta.
Samaa EU-perhettä, eiku
Juttusarjani tarkoituksena on ollut esitellä suomalaisia osaajia. Nyt en ole ihan varma, onko Christine Suomen kansalainen, mutta ainakin hän on asunut Suomessa riittävän kauan ymmärtääkseen tämän tekstin. Ehkä. Hän on ehkä britti, joten ainakin olemme molemmat eurooppalaisia eli melkein samaa perhettä. Tai mikäli hän on esimerkiksi Afrikasta, selittyy samalla, miksi pidän hänen tyylistään. Joka tapauksessa menin ja tohdin heittäytyä näin rajuksi ja rikkoa omaa sääntöäni.
Christine ei opeta pelkästään kieltä, vaan myös esiintymistaitoa, vuorovaikutusta ja kulttuurieroja. Hän on ilmeisesti asunut eri maissa ja innostaa miettimään eri kansallisuuksien eri tapoja ja kielellisiä ilmaisuja. Tunnit on kuitenkin selvästi mietitty suomalaisille. Meidät laitetaan esimerkiksi puhumaan ja unohtamaan virheiden pelkääminen. Ne korjataan jälkikäteen. Sekin on tärkeää, mutta ei juuri sillä hetkellä, kun suomalaisen saa puhumaan. Suotta me pieniin virheisiimme keskitymme, kun juttu on kesken.
Haasteita jokaiselle
Ryhmän jäsenillä on verrattain erilainen lähtötaso ja myös tarpeet. Olettaisin tämän olevan melko tyypillistä, mutta yllätyin kuitenkin, kuinka hyvin Christine pystyy tarjoamaan jokaiselle jotakin. Hän muuttaa käyttämäänsä sanastoa sen mukaisesti, kuinka hyvin nappaamme kiinni hänen viestiinsä. Erityisesti olen pitänyt hänen kannustuksestaan tunnistaa oman tyylin ”virallisuusaste”.
Virheet opettavat eniten, eikä niitä siksi kannata pelätä.
Virheitäkin saa tehdä, eikä niistä tehdä minkäänlaista numeroa. Itselleni esimerkiksi on tullut monta kertaa ”luulot pois” -fiilis, vaikka olen sentään tehnyt aika paljon ihan töitäkin englanniksi. Opettaja käy virheet läpi luontevan neutraalisti ja kertoo, mitkä niistä ovat tyypillisiä suomalaisille ja mitkä natiiveillekin.
Christinen tapa opettaa on erittäin miellyttävä ja aikuisopiskeluun sopiva. Tunnit on suunniteltu pedagogista oppimispolkua ajatellen ja toiminnallisestikin mielenkiintoisiksi. Tänäänkin tuntui, että tunti oli ennemminkin tiimityön kehittämistä.
Christine on omaksunut tehtävälähtöisen oppimisen ja se soveltuu hyvin hänen tyyliinsä. Tunnit hurahtavat hänen kanssaan hetkessä, ja samalla tulee oppineeksi paljon työkavereistaan ja kehittäneeksi kenties hieman työtäänkin. Kieli tulee siinä sivussa.
Tutustu Christineen LinkedInissä
Mitä satasella saa?
Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.
Kieltenopiskelu kannattaa aina. Satasella voi saada itsevarmuutta, kohteliaisuutta ja kenties jopa isot kaupat.
Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>