Valikko Sulje

Markun lean voima

Opiskelen työnohjaajaksi, ja valmistuakin pitäisi jouluun mennessä. Opiskeluryhmäni, jota tyhmäksikin kutsutaan, on monella tapaa poikkeuksellinen, ja oikeastaan ensimmäistä kertaa tunnen kuuluvani osaksi ryhmää. Ryhmäytyminen tapahtui hämmentävän nopeasti, ja ryhmän yksilöihin tutustuminen on ollut ammatillisesti voimaannuttava kokemus. Voisin helposti esitellä kenet tahansa tyhmän, mutta aloitan nyt  yhdestä kiinnostavimmasta persoonasta, jota olen tavannut. Palasin vasta kahden päivän mittaiselta lähijaksolta, jossa jälleen kerran tunsin kiitollisuutta siitä, että olen saanut tutustua mm. osaajaan nimeltä Markku Pykäläinen.

Nerokkuutta nimestä lähtien

Markku työskentelee ison joukon esimiehenä teollisuudessa sekä valmennusalan yrittäjänä. Hänen osaamisensa esimiehenä pohjautuu laaja-alaiseen ymmärrykseen ihmisestä kokonaisuutena, ryhmädynamiikasta ja yrityskulttuurista. Hän tuntuu hyödyntävän omaa kokemustaan ja oppiaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista osana omaa johtamistaan. Kiinnostavaa hänessä on, että vaikka hän on kaiketi monenlaisissa liemissä keitetty, hän ei tee omasta kokemuksestaan ainoaa totuutta. Markku välittääkin omalla rempseällä tavallaan rauhallisuutta keskeneräisyyttä ja jatkuvaa oppimista kohtaan. Oppijana hän on valmis laittamaan itsensä likoon ja antaa siten näkemyksensä myös tyhmän hyödyksi.

Itsensä avaaminen antaa muillekin.

Sen lisäksi että Markku on nimennyt koiransa mahtavasti tunnistaen sen räväkkyyden, joka kyseisessä koirassa piilee, hänen valmennus- ja konsultointiyrityksensäkin nimi on ihan parhaita, joita olen kuullut: Hyvinvoinnin suurlähettiläät. Koska olen tutustunut Markkuun ”vain” työnohjauskoulutuksen kautta ja vain reilun 1,5 vuoden ajan, on mielikuvani hänestä tietenkin melko rajoittunut. Siitä olen kuitenkin miljoonaprosenttisen varma, että kyse on erittäin älykkäästä ihmisestä.

Lean jooga – kova pehmo

Sain Markusta heti alusta kuvan kovan luokan ammattilaisena sekä esimiehenä että valmentajana. Hän ei tyydy tavanomaiseen kummassakaan, mutta tekee rohkeat kokeilunsa levollisella tavalla. Hänen ohjauksessaan on varmasti hyvä olla.

Hän tuo huumorinsa avulla tilaan aivan omanlaatuisensa tunnelman. Itse asiassa taisinpa joskus muutamien lähikertojen jälkeen kertoa hänestä kotonakin. Aika nopeasti tosin huomasin, että tilannehuumori ei edelleenkään avaudu kuin paikalla olleille. Sen vain aina unohtaa, kun kohtaa näin harvinaisen hauskan hepun. Hän suhtautuu työelämän ilmiöihin kiinnostavalla yhdistelmällä vakavaa pohdintaa ja hurttia huumoria. Siksi hänen kanssaan voi varmasti puhua syvällisiä ja kepeitä ihan tilanteen mukaan.

Hänen yrityksensä palveluissa yhdistyvät johtamisvalmennus, työyhteisön ilmapiirin nostattaminen, kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä lean-filosofian mukainen prosessikehitys. On vaikea kuvitella  työyhteisön yleisimmistä valmennustarpeista tilannetta, johon Markulla ei olisi annettavaa. Työnohjaajana hänet uskaltaisi heittää niin pehmon pertin kuin kovimmankin kirstin eteen. Molemmat oppivat lähentymään toisiaan.

En ole itse harrastanut joogaa, meditaatiota tai vastaavia (tiedän vasta tarvitsevani niitä), mutta minun on helppo nähdä että tietty kurinalaisuus ja toisaalta itsensä kuuntelu ovat tehneet Markusta juuri ammatillisesti noin kovan tekijän. Hän varmaankin tunnistaa omat pelkonsa jo sen verran hyvin, että osaa kohdata ne jämäkällä pehmeydellään.

Viisautta tyhmälle

Koulukaverina olen erittäin kiitollinen Markun tyylistä jakaa osaamistaan, hänen käyttämiään työkaluja ja parhaita linkkivinkkejä. Jos merkitsisin kaikki Markun avauksista saamani opit, olisi muistikirjani jokaisella sivulla useampia huitomerkkejä muistuttamassa Markusta. Ei sekään huono olisi, jos olisi vaikka pinkki kynä. Suosittelen lukemaan myös Markun blogia Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden verkkosivuilla. Kirjoitukset ovat täynnä kiinnostavia lukuvinkkejä, pohdintoja ja nykyaikaisen johtamisen filosofiaa. Olen nähnyt monenlaisia johtamisen kouluttajia, mutta Markkua ammattimaisempia ei ihan heti tule mieleen.

Vaikka kutsumme ryhmäämme tyhmäksi, on otsikossa puolikas viisautta. Markku on innoittava keskusteluttaja, joka tuo esille älykkyytensä tavalla, joka tekee tyhmästä viisaan.

Tutustu Hyvinvoinnin suurlähettiläisiin

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Markku on pienyrittäjä ja toivottavasti hinnoittelee itsensä riittävän korkealle. Ehkä satasen lisällä työryhmävalmennukseen voisi saada kundaliinijoogan meditaatiohetken.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>