Valikko Sulje

Marikan kristallinen elämäntarinointi

Tästä päivästä lähtien olen virallisesti lastentarvikkeiden verkkokauppias, kun ostimme perheyritykseemme verkkokaupan starkids.fi. Päivän SataSella on sen kunniaksi kotiäiti ja bloggaaja Marika Salomaa. Lapsiperheen teemassa en voisi keksiä parempaa asiantuntijaa esiteltäväksi.

Kertakaikkinen kotiäitiaktivisti

Työskentelin Marikan kanssa Enston konserniviestinnässä muutama vuosi sitten. Sittemmin Marika jäi äitiysvapaalle, ja minä siirryin muihin tehtäviin. Moni arveli, että Marikasta tulee äitiyden myötä juuri se ”pullantuoksuinen perheenäiti”, jollaisia pullanhimoiset miehet janoavat. Hän tekee elämässään ns. oikein ja antaa ennemmin kuin ottaa.

Ensisijaisesti Marika on kahden soman tytön äiti sekä sielunkumppaninsa aviovaimo. Hän jakaa elämäänsä puhtoisessa kodissaan ja muistuttaa elämän tärkeistä asioista: auttamisesta ja onnesta. Molempia tuntuu piisaavan Marikan perheen elämässä. Perheen naisväellä tuntuu olevan iskän työpäivien aikana energiaa ja innostusta kaikenlaiseen puuhasteluun ja tuttujen ja tuntemattomien ilahduttamiseen. Tämä on taito, jota toivoisi välitettävän jokaiselle lapselle ja aikuiselle.

Tutkimusmatkoja maailmaan

Marika kirjoittaa blogia Teehetkien koti, joka kuvaa hänen elämänasennettaan erinomaisesti. Nimi on todella osuva, sillä tässä on nainen, joka tekee hetkistä kodin. Hän järjestää mielellään juhlia ystävilleen ja suunnittelee lastensa teemajuhlia useita kuukausia. Pienimuotoinen askartelunäpertely on osa marikamaista maailmankuvaa. Hänellä on aivan uskomaton silmä yksityiskohdille, ja hän jaksaa ihmetellä elämän pieniä ihmeitä. Välillä ihmettelen, olenko itse lainkaan elänyt lapsiperheen elämää, kun en minä osannut nähdä lähimetsien ryteiköissä satumetsää tai räntäsateessa kristallipisaroita.

Olen monesti miettinyt, minkälainen arvo Marikan kirjoituksilla on monelle lapsiperheelle. Hän tarjoaa arkisilla tarinoillaan pieniä kiinnekohtia onneen, joihin heikommassa hetkessä elävät voivat tarttua. Ehkä sama pätee maallisemmissakin asioissa ja opimme työelämässäkin vähitellen näkemään niitä kristalleja ryteikön keskeltä.

Tarinat alkavat yksityiskohdista.

Marika on tunnelmallisen tarinankerronnan ehdoton sankari. Hän löytää kuvailun kannalta olennaiset asiat, jolloin tekstin sanoma välittyy sydämestä sydämeen. Toivon Marikan kirjoittavan jatkossakin omalla tyylillään, jossa arki ja elämä kohdataan hömpsykänpömpsykän söpöstelylinssien läpi. Hänen kohdallaan valkoinenkin taitaa olla vähän vaaleanpunainen, ja sitähän ei tunnetusti voi olla liikaa.

Lue Marikan blogia: Teehetkien koti

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Marikan kaltaisen seremoniamestarin suunnittelemat juhlat voi suunnitella satasella. Läheisen metsän antimet käyvät askartelutarvikkeista ja näppärän kakkutaiturin käsissä keittiökomeron perustarpeet muuttuvat satumetsän örkeiksi. No, Marikan tyyliin kuuluu vieläpä antaa teemajuhlansa koristeet kiertoon, jolloin satasella saa aika himspkatin monta iloista mukulaa.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>