Valikko Sulje

Tulevaisuudesta maata jalkojen alle

Valtiokonttorin (tai oikeammin virastojen) henkilöstön kehittämishankkeet saavat voimansa yhteisöllisestä oppimisesta. Mikäli ihmiset pysyvät poteroissaan, mikään ei muutu. Esittelyssä tänään on Maarit Hildén Valtiokonttorin henkiöstön kehittämisen liiketoiminnasta.

Tarjolla laajempia näkökulmia

Osallistuin tänään lyhyeen tilaisuuteen, jossa heräteltiin miettimään ennakointia ja muutoskyvykkyyttä. Paikalla oli henkilöstön kehittämisen, taloushallinnon ja tiedolla johtamisen asiantuntijat sekä minä muutosjohtamisen näkökulmasta. Maarit oli kutsunut osallistujat koolle ajankohtaiseksi katsomansa aiheen ympärille. Hän onkin aivan oikeassa nostaessaan esille muutoskyvykkyyttä.

Entinen historianopettajani muistutti aina, kuinka historian tietäminen on avain nykyisyyden ymmärtämiseen. Maaritin kaltaisen osaajan kohdalla tulee miettineeksi, kuinka tämän päivän jalat maassa -osaajat löytävät tulevaisuudesta voimavaransa. Historia voi olla ennemminkin painolasti. Työntekoa voisikin kuvata paremmin:

Tulevaisuuden ennakointi on avain työssä menestymiseen.

Maarit katsoo reilusti eteenpäin ja etsii ilmiöitä työn kehittämisen ja muutoskyvykkyyden lisäämisen tueksi.

Uudet ideat tulevat ulkopuolelta

Maarit haluaa osallistaa erilaisia ihmisiä kehittämistyöhön. Hän uskoo siihen, että saattamalla yhteen eri alojen ihmiset hierarkiatasoista välittämättä saadaan enemmän, uusia ja parempia ideoita. Yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka hän kutsuu ihmisiä mukaan, oli tämän päivän kokous. Hän jutteli kanssani hetken avokonttorissa, tuli muistaneeksi tämän sovitun tapaamisen ja ajattelin sen kenties hyödyttävän minua. Kiva tapa ajatella, mikä veisi työkaverin työtä eteenpäin.

Tulevaisuuden kehittäjä törmäyttää.

Olen itse miettinyt näissä lukuisissa projekteissa ja työryhmissä, kuinka vaikuttavuus ei välttämättä tule määritellyn projektiryhmän sisällä. Paljon olennaisempaa voi olla saada sisältöä kehittämään ihan toisen alan osaajat tai vaikka asiakkaat. Tästä törmäyttäjän tehtävästä kehittämisroolissa Maarit selvästi innostuu.

Kollegani sanoikin harvinaisen hyvin, että Maaritin kanssa huomaa itsekin ajattelevansa.

Tutustu Maaritin osaamiseen LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Tänään tapaamamme konsultti tarjosi ilmiökarttaa tulevaisuuden ennakoinnin tueksi. Yksi tunnistettu ilmiö voisi irrota satasella.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>