Valikko Sulje

Lujasti lempeä Maaret

Sosiaalinen media on siitä ihana, että siellä tutustuu sekä asiantuntijoihin että näiden synnyttämiin keskusteluihin. Yksi henkisen hyvinvoinnin keskusteluttaja on psykoterapeutti Maaret Kallio. Useimmat meistä varmasti tuntevatkin jo hänet.

Armollisuutta työelämään

Luen etenkin näin sunnuntaisin usein kolumneja, esimerkiksi Maaretin juttuja Hesarissa. Ne koskevat ihmisyyden monia puolia työikäisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Törmään usein samoihin Maaretin teksteihin, saatan lukea ne toiseen kertaan ja vaikuttua vallan toisista asioista niissä. Rivien välistä on helppo lukea, että Maaret on ammatiltaan myös seksuaaliterapeutti ja työnohjaaja. Hän nimittäin kohtaa kirjoituksillaan lukijansa kokonaisvaltaisella tavalla, joka puhuttelee erityisesti tällaista ruuhkavuosiaan elävää keski-ikäistä perheenäitiä.

Ihminen ei muutu toiseksi avatessaan työpaikan oven.

Maaret kirjoittaa paljon työhyvinvoinnista. Siihen vaikuttavat asiat ovat paljolti peräisin myös työajan ulkopuolisista asioista. Ei niitäkään voi sivuuttaa. Hän esittelee samoja vuorovaikutukseen ja tunteiden tutkiskeluun liittyviä tilanteita niin parisuhteessa kuin työyhteisöissä. Hän onnistuu vastuuttamaan ihmistä ilman paineistamista. Hän avaa silmiä omiin valintoihin ja siihen liittyvään kontrollintunteeseen. Se voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi keskittymistä siihen, mihin voi vaikuttaa, tai sen oppimista, kuinka arkea tarkastellaan ulkopuolisin silmin.

Armollisuus ei hänellä tarkoita antautumista sille ”mä nyt vain olen tällainen” -tunteelle. Harvoin kuitenkaan kukaan muu ruoskii niin paljon kuin ihminen itse. Siksi olisi hyvä opetella puhumaan itselleen kuin puhuisi hyvälle ystävälle. Ja hyvältä ystävältähän saa vaatiakin jotain: Hän antaa ystävällisiä vinkkejä kehittymiseen. Itse on vaikea nähdä ulkopuolisin silmin, jolloin on hyvä tukeutua kaveriin.

Kiireessä pitää pysähtyä

Maaretin blogin nimi on Lujasti lempeä. Nimi kuvaa hyvin sitä yhtäaikaisesti napakkaa ja armollista otetta, johon hän kannustaa lukijoitaan. Minulle hyvinvointi on vähän kuin ajanhallinta: Pitää vain oppia ne itselleen olennaisimmat tavat, joilla omaan hyvinvointiinsa panostaa ja tehdä niistä itselleni rutiini. Ei blogeissa mitään vinkkilistoja ole, mutta jokaisesta poimin yleensä jonkun vinkin, jota usein kokeilen arjessani. Kannattaa seurata blogia esimerkiksi Facebookissa. Aiheet koskettavat meistä jokaista.

Kyse on sekä järjenkäytöstä että tunteista. On ollut hämmentävää huomata, miten usein jompi  kumpi näistä jää matkasta. Maaret huomioi kirjoituksissaan ja luennoissaan molemmat. Luulenpa, että juuri sen vuoksi hän koskettaa laajempaa joukkoa ihmisiä ja juuri heidän kulloinkin kokemissaan tilanteissa. Hän pysyy käytännönläheisellä tasolla ja vierailee kirjoituksissaan molempien aivolohkojen puolella. Hän oivalluttaa miettimään, kummalla puolella itse tilanteessaan on ja kannustaa hakemaan apuja naapurista.

Tässä täydellistä elämää, olemusta ja arkea korostavassa ajassamme on minusta hienoa, että joku tuo esiin niitä mälsiä hetkiä, taitoa oppia onnellisuutta ja ennen kaikkea uskallusta pyytää apua. Aina ei voi olla ihanaa. Aina ei tarvitse olla reipas, ja hyvinvoinnin tavoittelussakin on suorittamisen vaara. Maaret haastaa ihmistä oppimaan ja kehittymään myös oman onnellisuutensa suhteen. Onnellisuutta voi oppia.

Pidän Maaretin tavasta suhtautua hyvinvointiin liittyviin asioihin arvioimatta, ovatko ne hyviä vai huonoja. Jotkut asiat vain ovat. Tärkeämpää kuin leimaaminen positiiviseksi tai negatiiviseksi on pysähtyä ja kohdata ihminen siinä hetkessä, missä hän kulloinkin on. Kuten parhaimmassa työnohjauksessakin, tärkeintä ja samalla vaikeinta on pysähtyä.

Tutustu Maaret Kallioon

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Kävin tutustumassa Maaretin verkkosivuihin ja siellä olevaan kurssitarjontaan. Laskeskelin, että paripäiväisen hyvinvointikurssin ohjelmaosuus maksaa satasen päivä. Miten oivallnen lahjaidea.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>