Valikko Sulje

Kehutuolissa tänään: Salla

Aika paljon elämässä on kyse sattumasta tai ainakin toiset kohtaamiset tuntuvat oudosti siltä, että jokin sattui johdattamaan yhteen. Tunnen itseni erittäin onnekkaaksi, että tiemme kohtasivat päivän SataSellan kanssa. Esittelyssä tänään Salla Lamberg.

Työhaastattelu perjantaina viideltä

No juu, olihan se sattumaa, että ikinä tapasin Sallaa. Hän oli nimittäin esinaiseni työpaikassa, jota hain vahingossa. Paikka oli haussa LinkedInissä ja kokeilin ensimmäistä kertaa Apply-painiketta odottaen, että ruudulle pompsahtaisi hakulomake. Sen sijaan sain ystävällisen ilmoituksen: ”Thank you for your application.” Aloin jo kirjoittaa sähköpostia vetääkseni ”hakemukseni” takaisin, mutta sanamuotoja ei tuntunut löytyvän, kun en kuitenkaan halunnut näyttäytyä ihan LinkedIn-pönttönä.

Yllätys oli suuri, kun usempi viikko tämän jälkeen sain pääsiäispyhänä kutsun haastatteluun perjantaina työpäivän jälkeen. Vaan haastattelussa vasta yllätyinkin: Sallan ja minun välille syntyi heti yhteys, eikä oudossa tilanteessa ollut kummallakaan minkäänlaista (!) pönöttämisen makua. En ollut aikoihin ollut työhaastattelussa, joten laskin tämän välittömän tunnelman luomisen ehdottomasti Sallan vahvuudeksi. Hänelle on siitä merkittävää apua muutosjohtamisessaan. Haastattelun jälkeen soitin miehelleni ja sanoin: ”Kyllä mä tosi yllättynyt olen, jos ei tuo yhteys tehnyt vaikutusta toiseen osapuoleen.” Jatkoin kuitenkin: ”Joka tapauksessa olen tosi tyytyväinen, että tutustuin siihen Sallaan.”

Luottamusta ja lämpöä uhkuva ensitapaamisemme teki minuun valtavan vaikutuksen.

Positiivinen, muttei mikään pehmo

Salla ei ehtinyt olla pomonani edes koeaikani loppuun, kun ehdotti ylennystäni liiketoimintajohtajaksi ja (vai jotta?) luopui samalla esimiesasemastaan minuun. Vaikka edellinen roolini oli lähellä uutta tehtävää, tuntui kuitenkin hyvältä tuntea Sallan arvostus ja tuki. Tiesin jo silloin, että tulen tarvitsemaan tätä tukea. Entäs Salla itse? Hän siirtyi markkinointijohtajaksi, vaikka ei hän mitään markkinointitehtäviä ollut tehnyt. Hän tiesi kyllä oppivansa sen tarvittavan nopeasti ja sanoi luottavansa saavansa apua esimerkiksi minulta. Eipä hän juuri apua tarvinnut, sillä hän oli jo omaksunut sen tärkeimmän: markkinoinnin roolin auttajana.

Aitous ja kollegan pyyteetön auttaminen tekee asiantuntijasta ammattilaisen.

Sallan kanssa työskennellessä ei tarvinnut koskaan tuntea olevansa yksin. Hän kutsui mukaan unelmoimaan, missä kaikessa voisimme onnistua. Hän piti tiimissään (käsite, jonka ymmärsi riittävän laajasti) henkeä yllä ja järjesti pieniä positiivisia tempauksia.  Vai miltä kuulostaa kehutuoli? Jokaisesta tiimiläisestä oli kerätty kehuja, jotka Salla luki innostavaan tyyliinsä yhteisessä tiimikokouksessa. Sama henki näkyi arjessakin. Ei hän välttämättä ollut aina hyvällä tuulella tai tyytyväinen muutoksiin yrityksissä. Silti hän pystyy säilyttämään iloisuutensa ja välittämään luottamusta tulevaisuuteen.

Olen todella kiitollinen yhteisistä (niistä hyppelehtivistä) askeleista, joita olemme Sallan kanssa ottaneet ja toiveikas sen suhteen, että ammatillinen yhteistyömme saa vielä jatkoa. Työnilo saa hänen kanssaan uuden merkityksen. Uskon, että Sallan kohdalla työnilo syntyy juuri arvostuksesta muita kohtaan. Hänen ohjauksessaan tiimiläiset oppivat arvostamaan itseään ja muita ammattilaisina. Sallan tiimissä arvostus osoitetaan teoissa, jotka näkyvät tiimiläisille, kollegoille ja ennen pitkää myös viivan alla.

Salla LinkedInissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Sallan kaltaisella monitaiturilla on monenlaisia rooleja työelämässä: projektinhallinta, esimiestyö, tuotekehitys, markkinointi jne. Hänen kohdallaan satanen tuntuu itse asiassa isommalta rahalta, sillä mielikuvitus ei aseta samanlaisia esteitä tuotteistamiselle. Hän voisi tuottaa vaikka strategiatyöpajan ohjelman ja materiaalin perusinsinöörin muutosjohtamisen työn tueksi.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>