Valikko Sulje

Avoimesti, rohkeasti ja yhdessä Päivin kanssa

Valtionhallinnon viestinnässä on valtavasti ammattitaitoa. Yksi esimerkki siitä on Päivi Paasikoski.

Viestinnän lahja valtiolle

Välillä minua hävettää ennakkoluuloni valtionhallinnon ammattilaisia kohtaan. Kuvittele itse mielessäsi se viestinnän ammattilainen, joka työskentelee Valtioneuvoston kanslian viestinnän vetovastuussa. Eikö hän olekin helposti sellainen virkaintoinen turhantärkeilijä tai vaihtoehtoisesti se kuiva ja niuho harmaa hiirulainen?

Otetaanpas kuitenkin uusiksi, sillä Päivi on antanut itsestään täysin toisenlaisen vaikutelman. Hän on erittäin ammattimainen ja harkitseva, mutta ei kuitenkaan jätä asioita tekemättä harkitsevaisuutensa vuoksi. Hänen kanssaan myös tapahtuu, ja samalla tulee muuttaneeksi hiljalleen koko ammattikuntaa.

Ammattilainen on mukana modernisoimassa koko alaa.

Olen muutaman kerran kuullut Päivin esiintyvän lähinnä viestinnän ammattilaisille. Hän korostaa mukavalla tavalla yhteistyön merkitystä ja kannustaa hakeutumaan kaikenlaisiin verkostoihin

Ennakkolähtö #yhdessä’tekemiseen

Päivi on vetänyt työryhmää, joka tuotti valtionhallinnolle uuden viestintäsuosituksen. Suositus julkaistiin vajaa vuosi sitten, ja se on ladattavissa Valtioneuvoston kanslian sivustolta osoitteesta vnk.fi/viestintasuositus. Se soveltuu erinomaisesti viestinnän ammattilaisen työkaluksi ja keskustelun pohjaksi omassa organisaatiossa. Sitä kannattaa kurkata myös, vaikka ei valtionhallinnossa työskentelisikään, sillä se voi toimia yhtä hyvin myös yksityisen sektorin organisaatiossa.

Vähintään yhtä tärkeää kuin itse viestintäsuosituksen julkaisu oli sen eteen tehty työ. Se syntyi laajassa työryhmässä, johon kuului viestinnän asiantuntijoita eri puolilta valtionhallintoa. Lisäksi sen tekemisessä on tarkasteltu viestintää laajemminkin kuin vain viestinnän ammattilaisen näkökulmasta. Suosituksessa opastetaan tuomaan omaa asiantuntijuutta esille viestinnän keinoin ja kannustetaan asiantuntijoita rohkeuteen. Eihän se aina niin helppoa ole. Kaikesta välittyy, että suositusta on tehty aidosti avoimesti, rohkeasti ja yhdessä.

Päiviin on helppo ottaa yhteyttä, mikäli on jotain kysyttävää tai peräti ihan vain kommentoitavaa. Hän tekee työtään avoimin kortein (siinä määrin, kun se on mahdollista) ja ottaa mielellään vastaan kehittämisideoita. Moni voisi ottaa oppia hänen virkistävästä tavastaan käynnistää vuoropuhelua.

Tutustu Päiviin vaikkapa Twitterissä

Mitä satasella saa?

Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.

Valtionhallinnon viestintäsuositus on luonnollisesti jaettu avoimesti verkkosivuilla ja ihan ilmaiseksi. Samasta aiheesta voisi kuitenkin tuottaa työkirjaa ja pientä opasta muokattavaksi viestintäosastoille omaan käyttöön. Hinta voisi olla vaikka sen satasen.


Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>