Jos Suomessa on 600.000 yritystä vai mitä onkaan, saa heistä jokainen olla aika tavattoman tyytyväinen, että heille tarjotusta asiakaskokemuksesta PRH:ssa vastaa juuri Anna Lauttamus-Kauppila. Minäpä kerron, miksi Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelu- ja viestintäjohtaja on valintani päivän osaajaesittelyyn.
Juttelun valtava voima
Sain eilen Annalta jälleen virtaa, voimaa sekä vinkkejä ja vastauksia lukuisiin kysymyksiini, kun tapasimme PRH:lla teekupposen äärellä. Tapaamisellamme ei ollut tarkkaa agendaa ja jos olisikin ollut, en varmasti olisi sitä noudattanut. Annan kanssa keskustellessa tulee nimittäin koko ajan mieleen asioita, joista hän tietää suunnattoman paljon. Mikä mukavinta, hän jakaa osaamistaan. Olen hyvin kiitollinen, että sain Annan kiireisestä kalenterista slotin, jonka avulla voin taas ymmärtää hippasen verran enemmän virastojen hankinnoista sekä etenkin toimittajayhteistyöstä. Sen kuvaamiseen en voisi kuvitella parempaa juttukaveria.
Tutustuin Annaan, kun haastattelin häntä Hanselin vuosikertomukseen. Yrittäjäperheen lapsena iloitsin jo silloin Annan edistyksellisestä otteesta viestinnän, markkinoinnin ja erityisesti asiakaspalvelun saralla. Hän johtaa työssään PRH:n viestinnän, markkinoinnin, kielenkääntämisen ja asiakaspalvelun tiimejä ja yhdistää nämä luontaisesti yhdeksi erinomaiseksi palvelukokemukseksi. Ja erinomaisuudella viittaan nimenomaan asiakaslähtöisyyteen ja yhteistyökykyyn.
Asiakkuus on aitoa kumppanuutta
Suunnittelen työni puolesta esittelymateriaalia toimittajille työnimellä ”Valtio asiakkaana”. Haluan kannustaa pienemmän ja suuremman bisnetin pyörittäjiä hakeutumaan valtiolle toimittajaksi. Etenkin asiantuntijapalveluiden saralla valtiosta asiakkaana on muodostunut mahdottoman jäykkä mielikuva, jota haluaisin korjata. Se korjaantuu helpoiten työskentelemällä Annan kaltaisen virkanaisen toimittajana. Onneksi Annalla on laaja vastuualue ja siten kymmeniä yhteistyökummppaneita.
Tapaamisessamme Anna toivoi minulta hankintaprosessiin liittyvää opastusta nimenomaan toimittajan näkökulmasta. Tämä on oiva osoitus siitä, kuinka Anna tunnistaa ja välittää eri kohderyhmien tarpeista. Hänen kanssaan tekee oikein mieli tehdä töitä ja miettiä, kuinka voisimme yhdessä auttaa yrittäjiä valtionhallinnon toimittajina. Minäkin menin ja lupasin tuottaa tällaisen opastuksen Handi-ohjelman puitteissa. Tulkoon sekin julistettua.
Ilman yhteistyötä ei vain voi tulla hyviä tuloksia.
Yhteistyö ei riitä kuvaamaan sitä tekemisen tasoa, joka Annasta huokuu. Hän varmistaa työlle yhteiset tavoitteet, jotka hyödyttävät suoraan yhteistä asiakasta. Annan ohjauksessa sekä virasto että kumppani näkevät saman tavoitteen, saman asiakkaan. Se voi tuntua itsestään selvältä asialta, mutta ei suinkaan tule monelle yhtä luontevasti kuin Annalle.
Asiakas ja palvelu – ne yhdistyvät Annassa poikkeuksellisella tavalla.
Mitä satasella saa?
Koska alan vähitellen ymmärtää, kuinka vähän ymmärrän rahan päälle, pohdin jokaisen asiantuntijan osalta, mitä hänen alallaan satasella saa tai voisi saada. Minua nimittäin hieman nyppii se, että satanen on toki suuri raha, mutta sillä saa aika vähän. Ja palveluntuottajalle jää kulujensa jälkeen vain pieni osa laskutettavasta summasta käteen.
Patentti- ja rekisterihallitus tuottaa yrityksille kasapäin ilmaista koulutusta, tapahtumia ja muuta tukimateriaalia. Sen lisäksi heillä on maksullisia koulutuksia, joiden maksut eivät tosin päätä huimaa. Laadukkaasti tuotettu tapahtuma on satasen väärtti.
Suomalaisen on usein vaikea nähdä itsensä positiivisessa valossa tai ainakaan tuoda sitä esille. Siksi päätin Suomen juhlavuoden kunniaksi nostaa esille sata suomalaista osaajaa. Valtaosa juttusarjan henkilöistä on entisiä tai nykyisiä työkavereitani, kumppaneita tai muuten tuttuja työelämästä. Henkilöbrändeistä innostuvana hörhelönä haluan kuitenkin tuoda esiin myös sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut vain sosiaalisessa mediassa. Keskiössä on suomalainen asiantuntija, SataSella, joka suomalaisen avarakatseisuuden periaatteiden mukaisesti voi edustaa mitä sukupuolta tahansa. Esittelyjä julkaistaan päivittäin sadan päivän ajan. Viimeinen SataSella julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Katso kaikki SataSellat >>